WHO: Rat u Ukrajini mogao bi pogoršati pandemiju korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija je izrazila zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao pogoršati pandemiju korona virusa te nastoji učiniti više na ograničavanju širenja ove zarazne bolesti.

U zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNFPA-e, WHO je pozvao na prekid napada na ukrajinski zdravstveni sistem (EPA)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izrazila zabrinutost da bi rat u Ukrajini mogao pogoršati pandemiju korona virusa te nastoji učiniti više na ograničavanju širenja ove zarazne bolesti.

Broj slučajeva zaraze u regiji manji je u odnosu na prethodnu sedmicu, no postoji znatan rizik od razvoja težih oblika bolesti i smrtnih ishoda, osobito zato što je u Ukrajini stopa cijepljenih vrlo niska, a ista je situacija i među više od dva miliona onih koji su pobjegli iz zemlje pred ratom u susjedne države, prenosi Hina.

I u Moldaviji, u koju je otišlo najviše ukrajinskih izbjeglica stopa cijepljenih protiv COVID-a iznosi samo 29 posto, a u Ukrajini gotovo 34 posto, podaci su organizacije Our World In Data.

U Ukrajini i susjednim državama između 3. i 9. marta zabilježeno je ukupno 791.021 novi slučaj COVID-a 19 i 8.012 novih smrtnih ishoda od posljedica COVID-a, stoji u izvještaju WHO-a objavljenom u nedjelju.

“Nažalost, ovaj će virus iskoristiti priliku da se nastavi širiti”, rekla je Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za COVID-19. “Mi kao organizacija shvaćamo da su zemlje u različitim nezavidnim situacijama i da se suočavaju s različitim izazovima povezanim s ovom ratnom krizom.”

Imunizacija izbjeglica

Mađarska ukrajinskim izbjeglicama nudi besplatno cijepljenje protiv COVID-a, a WHO finansira laboratorijsko testiranje na COVID-19.

Rumunsko ministarstvo zdravstva poslalo je medicinske timove koji će testirati i cijepiti protiv COVID-a Ukrajince koji su pobjegli pred ratnim zbivanjima.

Liječenje oboljelih od COVID-a 19 u Slovačkoj je besplatno.

I u Moldaviji je cijepljenje protiv COVID-a 19 za Ukrajince besplatno, a ministarstvo zdravstva omogućuje besplatno testiranje na COVID.

U zajedničkoj izjavi UNICEF-a i UNFPA-e, WHO je pozvao na prekid napada na ukrajinski zdravstveni sistem.

Od nedjelje je zabilježen i potvrđen 31 napad na zdravstvene ustanove u toj zemlji, a sumnja se da ih je bilo i više.

Izvor: Agencije