Azerbejdžan uputio Armeniji ‘ponudu’ za normalizaciju odnosa

Azerbajdžanski ministar vanjskih poslova izjavio je da je njegova zemlja Armeniji poslala dokument koji se sastoji od pet članaka o normalizaciji odnosa.

Jeyhun Bayramov kaže da je Armeniji poslan dokument od jedne stranice (Anadolija)

Azerbajdžanski ministar vanjskih poslova Jeyhun Bayramov izjavio je da je njegova zemlja Armeniji poslala dokument koji se sastoji od pet članaka o normalizaciji odnosa te poručio da je to jako dobra prilika za Armeniju ako iskreno želi normalizirati odnose.

Bayramov je govorio o odnosima Azerbajdžana i Armenije za Anadoliju u okviru Diplomatskog foruma u Antaliji.

Navodeći da je glavni razlog višegodišnjeg nepostojanja odnosa između Armenije i Azerbejdžana “okupacijski faktor”, rekao je kako “svi znaju da je Armenija više od 30 godina, od ranih 90-ih, silom okupirala azerbajdžanske zemlje i državljani Azerbajdžana su raseljeni”.

Ističući da, unatoč četiri rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda donesene u korist Azerbajdžana, “nije postignut rezultat u vezi s okupacijom”, kazao je da je to bila glavna prepreka uspostavljanju odnosa.

“Naša poruka je bila sljedeća: Faktor ‘okupacije’ zbog kojeg su naši odnosi bili štetni sada je nestao. U ovom slučaju, azerbajdžanska strana je za normalizaciju odnosa s Armenijom, unatoč svim poteškoćama i problemima iz prošlosti”, rekao je Bayramov.

Podsjetio je da je azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev prije godinu dana Armeniji dao poruku da su “spremni potpisati mir”.

‘Vidjet ćemo koliko je armenska strana iskrena’

Nedavno je poslan prijedlog armenskoj strani.

“Dokument od jedne stranice. Postoji pet glavnih članaka. Naši stavovi su navedeni u pet tačaka. Utvrđena su i predložena osnovna načela. Ako armenska strana želi normalizaciju odnosa, treba odmah izvijestiti o svom pristupu ovom prijedlogu. No, moram reći da su sva načela zapisana u tom dokumentu načela međunarodnih odnosa, tu nema neobičnih komentara”, kazao je Bayramov.

Navodeći da je među tim prijedlozima i pitanje utvrđivanja granica između dvije zemlje, koje je više puta isticao Azerbejdžan, naveo je da se azerbejdžanska strana nudila da se ta pitanja riješe, ali Armenija uvijek postavlja preduvjete.

Ističući da su preduvjeti za početak procesa neprihvatljivi, Bayramov je rekao da “treba uspostaviti grupu za bilateralnu saradnju i ta grupa treba početi s radom”.

Podsjetivši da je ponuda koju su dali Armeniji prije otprilike godinu dana ostala bez odgovora, Bayramov je zaključio: “Uskoro ćemo vidjeti koliko je armenska strana iskrena.”

Izvor: Agencije