Kina odobrila značajno povećanje budžeta za vojsku

Odluka dolazi u vrijeme prijetnji koje komunističko vodstvo upućuje demokratskom Tajvanu i teritorijalnih sporova Kine s njenim susjedima u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Na godišnjoj konferenciji u Pekingu kineski dužnosnici ponovili su koje su geopolitičke ambicije Kine u vezi s Tajvanom (EPA)

Svekineski narodni kongres odobrio je u petak, zadnji dan svog godišnjeg zasjedanja, znatno povećanje budžeta za vojsku, najveće u posljednje tri godine.

Većina od gotovo 3.000 delegata koji predstavljaju kinesko zakonodavno tijelo glasala je za vladinu ekonomsku politiku, s nacrtom budžeta koji predviđa znatno povećanje vojnog budžeta od čak 7,1 posto, prenosi Hina.

To je najveće povećanje te vrste izdataka u posljednje tri godine.

Očekuje se da će ukupno povećanje troškova iznositi samo 3,9 posto.

Zabrinutost zbog statusa Tajvana

Ova odluka dolazi u vrijeme prijetnji koje komunističko vodstvo upućuje demokratskom Tajvanu i teritorijalnih sporova Kine s njenim susjedima u Južnom i Istočnom kineskom moru.

Na godišnjoj konferenciji u Pekingu, kineski dužnosnici su ponovili koje su geopolitičke ambicije Kine u vezi s Tajvanom.

Komunističko vodstvo smatra taj otok, kojim se od 1949. godine upravlja odvojeno, dijelom svog teritorija.

Napetosti između Kine, Tajvana, SAD-a i Japana rastu i razlog su za zabrinutost.

Unatoč ekonomskoj nesigurnosti, koju je dodatno povećala ruska invazija na Ukrajinu, kao i pandemija COVID-19 prije toga, delegati Svekineskog narodnog kongresa odobrili su za cilj ekonomski rast od 5,5 posto, umjesto od 4,8 posto, koliko je u januaru predvidio Međunarodni monetarni fond (MMF).

Premijer Li Keqiang rekao je da želi smanjiti poreze i carine kako bi pomogao kineskoj ekonomiji, jer je to najpravedniji, najizravniji i najefikasniji način pomoći kompanijama.

Premijer odlazi, predsjednik ostaje

Također je potvrdio svoj skorašnji odlazak sa mjesta šefa vlade.

“Ovo će biti posljednja godina mog mandata”, kazao je 66-godišnji premijer u petak u Pekingu, prenosi dpa.

Za razliku od premijera, državni i stranački čelnik, 68-godišnji predsjednik Xi Jinping, čini se, neće dati ostavku, već će preuzeti i treći mandat, što je bez presedana.

U novembru mu je Komunistička partija omogućila da se kandidira za, možda čak i doživotno, vodstvo.

U “historijskoj rezoluciji”, Centralni komitet odlučio je da je poziciju Xi-ja “kao jezgre stranke” potrebno održavati “zauvijek”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada