State Department odobrio nacrt prodaje oružja S. Arabiji, UAE i Jordanu

Mogući dogovori uključuju borbene avione F-16 za Jordan i nadogradnju sistema protivzračne odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Posljednja odobrena prodaja Saudijskoj Arabiji uključuje 31 komunikacijski i navigacijski terminal po cijeni od 23,7 miliona dolara (AFP)

Američki State Department odobrio je najnoviji nacrt Washingtona o predloženoj prodaji oružja Bliskom istoku, pri čemu je prodaja preliminarno odobrena Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ako ih ne blokira američki Kongres.

Prodaja dolazi u vrijeme pojačanih tenzija s Iranom, kada je UAE doživio niz napada za koje su odgovornost preuzeli Husi, pobunjenička grupa protiv koje se vojna koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, čiji je UAE član, nastavlja boriti u Jemenu.

Saudijska Arabija je posljednjih godina redovno na meti raketnih napada Husa i bespilotnih letjelica.

Sjedinjene Američke Države su rekle da će nastaviti podržavati odbrambene sposobnosti svojih saveznika u regiji – posebno Saudijske Arabije i UAE-a – i naglasile su prodaju oružja kao jedan od načina za tu podršku.

Međutim, predsjednik Joe Biden je u februaru prošle godine najavio da SAD prestaje podržavati ofanzivne operacije koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u Jemenu i svu “relevantnu” prodaju oružja.

‘Prodaja će podržati vanjsku politiku SAD-a’

Zastupnici i zakonodavci su od tada osudili odobrenje prodaje projektila zrak-zrak vrijedne 650 miliona dolara Saudijskoj Arabiji u novembru, kao podrivanje tog obećanja.

Posljednja odobrena prodaja Saudijskoj Arabiji uključuje 31 komunikacijski i navigacijski terminal po cijeni od 23,7 miliona dolara za nadogradnju odbrambenog raketnog sistema kraljevstva, navodi Pentagon.

State Department je odobrio UAE-u da kupi rezervne dijelove u vrijednosti od 65 miliona dolara za svoje rakete zemlja-zrak HAWK, raketni sistem PATRIOT i antibalistički odbrambeni sistem THAAD.

“Ova prodaja podržava postojeću sposobnost UAE-a da odvrati i brani od neprijateljskih prijetnji održavanjem operativne spremnosti kritičnih sistema protivzračne odbrane”, objavila je Pentagonova agencija za odbrambenu i sigurnosnu saradnju.

“Ova predložena prodaja će podržati vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Američkih Država pomažući u poboljšanju sigurnosti važnog regionalnog partnera”, navodi se.

Agencija je, također, odobrila zahtjev Jordana za 12 borbenih aviona F-16C Block 70, specijalne radio-uređaje i odgovarajuće komponente municije, uključujući repne komplete navođenih projektila.

Glavni izvođač mlaznjaka je Lockheed Martin Corp.

Može li Joe Biden blokirati sporazume?

Odobrenje State Departmenta ne pokazuje da su ugovori potpisani ili da su pregovori zaključeni.

Kongres, također, može donijeti zakon kojim će blokirati predložene sporazume, što je težak proces, koji zahtijeva prostu većinu u oba doma.

Predsjednik bi tada mogao staviti veto na zakon, za koji bi bila potrebna dvotrećinska većina glasova oba doma.

U nekim situacijama američki predsjednici mogu legalno zaobići kongresnu reviziju.

Godine 2019. se administracija prethodnog predsjednika Donalda Trumpa pozvala na odredbu Zakona o kontroli izvoza oružja iz 1976. godine – koja omogućava predsjedniku da zaobiđe Kongres ako vjeruje da je prodaja neophodna za nacionalnu sigurnost – da proda Saudijskoj Arabiji precizno navođene rakete i ratne avione u vrijednosti od osam milijardi dolara.

Zemlje Bliskog istoka činile su skoro polovinu ukupnog američkog izvoza oružja između 2016. i 2020. godine, prema analizi stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira.

Regija je u tom periodu bio najbrže rastući ukupni uvoznik oružja.

Tokom Bidenove prve godine mandata ukupna prodaja oružja u SAD-u pala je za 21 posto u fiskalnoj godini 2021. u odnosu na prethodnu godinu, jer se administracija odmaknula od Trumpove agresivnije prakse prodaje.

Bidenova administracija je, također, usred provođenja revizije svoje politike transfera oružja, za koju se Biden navodno nada da će staviti veći naglasak na ljudska prava, što je ključno obećanje kampanje.

Izvor: Al Jazeera i agencije