Turska okrivljuje Grčku: Migranati umrli od hladnoće

Turske vlasti pronašle su tijela migranata koji su umrli od hladnoće, u sjeverozapadnoj provinciji Edirne, nakon što ih je grčka policija prisilila da se vrate na tursku teritoriju.

Broj žrtava će vjerovatno rasti jer vlasti i dalje tragaju za drugim migrantima (Anadolija)

Turske vlasti pronašle su u srijedu tijela migranata koji su umrli od hladnoće, u sjeverozapadnoj provinciji Edirne, nakon što ih je grčka policija prisilila da se vrate na tursku teritoriju.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu saopćio je juče da su pronađena tijela 12 migranata koji su umrli od hladnoće, okrivljujući Atinu za ovu tragediju.

“Dvanaest od dvadeset dva migranta, koje su protjerale grčke granične jedinice i skinule im odjeću i obuću, umrlo je od hladnoće”, napisao je Soylu u svojoj objavi na Twitteru, popraćenoj zamagljenim fotografijama mrtvih tijela pored puta.

‘Grčka ih prisilila da idu tim pravcem’

U saopćenju koje je objavila provincija Edirne stoji: “Tijela 12 migranata koji su umrli od hladnoće pronađena su u Pasakoyu, nakon što ih je Grčka prisilila da idu u tom pravcu.”

Dodaje se da su vlasti spasile jednog migranta koji se gotovo smrzao na hladnoći, a odvezen je u državnu bolnicu u ovoj provinciji.

U saopćenju je istaknuto da se nastavljaju napori na češljanju područja s ciljem pronalaženja drugih migranata kojima bi mogla biti potrebna hitna medicinska pomoć. Država je navela da su pravosudni organi otvorili istragu o incidentu.

Temperatura je proteklih noći u ovoj oblasti pala skoro na nulu, saopćeno je iz Meteorološkog zavoda.

Turski ministar unutrašnjih poslova je naglasio da “Evropska unija nema rješenja, slaba je i nedostaje joj humanih osjećaja”.

Optužbe na račun Atine

Ankara redovno optužuje grčke vlasti da vrše deportaciju ilegalnih migranata u Tursku prilikom njihovih pokušaju da pređu u Grčku, što je Atina uvijek negirala.

Proteklih mjeseci nekoliko medija i nevladinih organizacija objavilo je izvještaje u kojima se Atina optužuje da prisiljava migrante da idu prema Turskoj. Evropska komisija je početkom oktobra pozvala Grčku da ispita ove optužbe.

Prema novinskoj agenciji Anadolija, prošle godine je turska obalska straža spasila oko 15.000 ljudi koje je Grčka potisnula.

Turska trenutno prima oko pet miliona izbjeglica na svom tlu, prema službenom popisu stanovništva.

Izvor: Agencije