Izrael na pomorskoj vježbi zajedno sa S. Arabijom i Omanom

Međunarodna pomorska vježba 2022 (IMX 22) uključuje približno 60 država i dolazi u trenutku pojačanih tenzija u Zaljevu.

Pomorska vježba IMX 22, koja se održava već sedmu godinu, počela je u ponedjeljak iz baze američke Pete flote u Bahreinu (EPA)

Izrael učestvuje u velikoj pomorskoj vježbi pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku, čime se prvi put javno pridružio Saudijskoj Arabiji i Omanu, zemljama sa kojima nema diplomatske odnose uprkos normalizaciji odnosa sa nekim državama Zaljeva, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Međunarodna pomorska vježba 2022 (IMX 22) uključuje približno 60 država i dolazi u trenutku pojačanih tenzija u Zaljevu, nakon raketnih napada na Ujedinjene Arapske Emirate koje su izveli pripadnici jemenskog pobunjeničkog pokreta Husi, a koje podržava Iran, kao i osujećenog napada na bazu američkih snaga.

Izrael je normalizirao odnose sa zaljevskim državama UAE-om i Bahreinom 2020. godine, sa kojima dijeli zajedničku zabrinutost zbog Irana, te prvi put održao zajedničku pomorsku vježbu sa te dvije zemlje u novembru.

Bez Katara i Kuvajta

Ovo je, međutim, prvi put da Izrael učestvuje u IMX vježbi i to javno zajedno sa Saudijskom Arabijom sa kojom nema diplomatske veze, dok Kuvajt i Katar, koji također nemaju nikakve formalne odnose sa Izraelom, prema informacijama američke mornarice, ne učestvuju.

Pomorska vježba IMX 22, koja se održava već sedmu godinu, počela je u ponedjeljak iz baze američke Pete flote u Bahreinu i pokriva područje Zaljeva, Arapskog mora, Omanskog zaljeva, Crvenog mora i sjevernog dijela Indijskog okeana, navodi Reuters.

Izvor: Agencije