EU predlaže produženje upotrebe digitalnih COVID propusnica za godinu dana

Digitalne propusnice olakšavaju putovanje između zemalja EU-a i drugih članica šengenskog područja.

Uz 27 država članica EU, 33 zemlje i teritorije, uključujući Tursku, pridružile su se sistemu digitalnih certifikata EU-a (EPA)

Evropska komisija predložila je produženje upotreba digitalnih potvrda o koronavirusu za Evropsku uniju (EU) do 30. juna 2023. godine, javlja Anadolija.

“Virus COVID-19 i dalje prevladava u Evropi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi uticaj mogućeg rasta broja infekcija u drugoj polovini 2022. ili pojave novih varijanti”, saopštilo je izvršno tijelo EU-a.

Digitalne propusnice olakšavaju putovanje između zemalja EU-a i drugih članica šengenskog područja tako što dokazuju da je putnik vakcinisan, negativan na testu u posljednjih 48 sati ili da se oporavio od virusa.

Novi nacrt Evropske komisije odraz je lekcija naučenih u proteklih sedam mjeseci i predlaže prihvatanje visokokvalitetnih laboratorijskih antigenskih testova, kao alternativu PCR testovima, kao i uključivanje svih vakcina, čak i ako su primijenjene tokom kliničkih ispitivanja.

Uveden 1. jula 2021.

Evropski parlament i zemlje članice EU-a moraju dati zeleno svjetlo za izmjenu u narednih pet mjeseci da bi se produžila uredba o propusnicama.

EU je digitalni certifikat uvela 1. jula 2021.

Uz 27 država članica EU, 33 zemlje i teritorije, uključujući Tursku, pridružile su se sistemu digitalnih certifikata EU-a.

Izvor: Agencije