Video: Rusija testirala nuklearne balističke rakete

‘Rusija je u subotu uspješno testirala svoje nuklearne balističke rakete i hipersonične rakete u sklopu godišnjih strateških vježbi Grom’, saopćio je Kremlj.

"Sve su rakete pogodile svoje ciljeve", stoji u priopćenju (Screenshot)

Vježbe ruskih nuklearnih snaga u subotu uključuju lansiranje balističkih i krstarećih projektila, saopćilo je ministarstvo obrane.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su vježbe dio redovnog postupka obuke i da će Putin vjerojatno sudjelovati iz “situacijskog centra”.

“Rusija je u subotu uspješno testirala svoje nuklearne balističke rakete i hipersonične rakete u sklopu godišnjih strateških vježbi Grom”, saopćio je Kremlj.

“Sve su rakete pogodile svoje ciljeve”, stoji u priopćenju, dodajući da su vježbe uključivale nuklearne podmornice i bombardere Tu-95.

Pokretanje vježbe

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u subotu pokretanje velike vježbe u kojoj učestvuju snage nuklearne trijade, prenosi Anadolija.

Putin je s predsjednikom Bjelorusije Alexanderom Lukašenkom iz Centra za kontrolu situacije u Kremljskoj palati pratio lansiranje balističkih projektila u vježbi u kojoj su učestvovale snage nuklearne trijade.

Nuklearna trijada je tročlana struktura vojnih snaga koja se sastoji od nuklearnih projektila s kopna, podmornica naoružanih nuklearnim projektilom i strateških aviona s ​​nuklearnim bombama i raketama.

Cilj vježbe je strateško odvraćanje

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Rusije, u već ranije planiranoj vježbi učestvuju Vazdušno-kosmičke snage Rusije, Južni vojni okrug, Strateške raketne snage te Sjeverna i Crnomorska flota.

Cilj opsežne vježbe, u kojoj se testiraju balističke i taktički vođene rakete, je strateško odvraćanje.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva odbrane Rusije, vježbe strateškog odvraćanja “planirane su unaprijed, radi provjere pripremljenosti vojnih komandnih centara, lansirnih borbenih timova, posade borbenih brodova, nosača raketa za izvršavanje dodijeljenih misija, kao i pouzdanosti nuklearnog i konvencionalnog oružja”.

Izvor: Agencije