Može li ovaj iznenađujući ‘misteriozni most’ biti Putinov tajni put u rat?

Snimci pokazuju da su ruske snage prošlog utorka izgradile pontonski most preko rijeke Pripjat u blizini rusko-bjeloruske granice, piše ‘Daily Beast’.

Fotografiju je objavio Planet, a sastavio 'The Daily Beast' (The Daily Beast)

Satelitske snimke mosta snimljene u blizini ruske granice možda otkrivaju skrivene planove Kremlja za Ukrajinu.

Američke novine Daily Beast objavile su ovu informaciju u svom izvještaju na čijem se početku iznose sumnje u namjere Moskve i njenu verziju priče o početku povlačenja jednog dijela ruskih snaga s fronta.

Autor teksta Adam Rawnsley ističe da sateliti pobijaju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina da je Rusija naredila “djelimično” povlačenje snaga, jer kompleksnija slika pokazuje masovno rusko vojno nagomilavanje koje sada prijeti Ukrajini.

Rawnsley je dodao da snimci, koje je napravila kompanija za satelitsko snimanje Planet, pokazuju da su ruske snage prošlog utorka izgradile pontonski most preko rijeke Pripjat u blizini rusko-bjeloruske granice.

Izjavio je da se most nalazi u blizini zone isključenja koja okružuje oštećeni nuklearni reaktor u Černobilu u Ukrajini, poprištu nuklearne katastrofe 1986. godine.

Slike dolaze u vrijeme kada su Ukrajina i Organizacija Sjevernoatlantskog ugovora (NATO) još uvijek u pripravnosti zbog dvojakih znakova o ruskom gomilanju vojnih trupa u razmjerima koji nisu viđeni desetljećima, prema autoru.

Potencijalne ruske prijetnje

Američki obavještajci su u više navrata upozoravali da su ruske snage, ako im se naredi, u idealnoj poziciji da pokrenu vojnu invaziju na Ukrajinu već od srijede.

Stručnjak za ruska vojna pitanja Rob Lee, viši istraživač na Institutu za vanjsku politiku, otkrio je informacije o ruskim inženjerskim jedinicama i pontonskoj opremi koje su ušle u Bjelorusiju početkom februara. Ministarstvo odbrane Bjelorusije objavilo je krajem prošle sedmice da su ruske vojne jedinice provodile vježbu ”prelaska vodene barijere” preko rijeke Pripjat.

Rawnsley je objasnio da ovaj most nije jedina potencijalna ruska prijetnja koju su sateliti otkrili ove sedmice. Dok neke fotografije pokazuju relativno povlačenje ruske vojne opreme na okupiranom Krimu, fotografije snimljene na drugim mjestima u regiji otkrivaju da je Moskva povećala svoje vojno raspoređivanje.

Satelitska kompanija Capella Space snimila je u utorak radarske snimke ruske zračne baze Oktyabrskoye na Krimu na kojima se vidi moguće premještanje neke ruske opreme, uključujući niz vozila, kamp za lokalno osoblje i 19 novih helikoptera.

Uprkos tome što satelitske snimke koje je dao Capella Space pokazuju da su se ispraznili barem neki ruski vojni objekti na ukrajinskoj teritoriji, autor teksta kaže da je nejasno kuda ta oprema ide.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada