Khamenei: Iran ne želi nuklearno oružje, nego energiju

Ajatolah je rekao da Iran nikada nije tražio nuklearno oružje, uprkos takvim optužbama koje dolaze od ‘neprijatelja’ njegove države.

Prije ili kasnije trebat će nam mirnodopska nuklearna energija, kaže Ali Khamenei (Reuters)

Iranski vođa, ajatolah Ali Khamenei, izjavio je u četvrtak da njegova zemlja želi i dalje razvijati nuklearni kapacitet ne kao vrstu oružja, već kao energiju radi očuvanja nezavisnosti.

Khamenei je ovo saopćio usred pregovora sa svjetskim silama o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenosi Hina.

Indirektni pregovori između Irana i Sjedinjenih Američkih Država održavaju se u Beču od aprila prošle godine, zbog bojazni od nuklearnog jačanja Irana, što Zapad ocjenjuje nepopravljivim ako se uskoro ne postigne sporazum.

Ostale strane u tom sporazumu, iz kojega se 2018. godinevpovukao tadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump, posreduju između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

Nekoliko je izvora, među kojima su i iranski dužnosnici, izjavilo za Reuters da će sljedeći dani biti presudni u nastojanju premošćivanja nesuglasica među uključenim stranama.

‘Bit će ugrožena naša nezavisnost’

“Prije ili kasnije trebat će nam mirnodopska nuklearna energija. Ako je ne budemo imali, bit će ugrožena naša nezavisnost”, rekao je Khamenei u televizijskom govoru, podržavajući tvrdolinijski pregovarački tim svoje zemlje u Beču.

“Diplomatska nastojanja naše braće revolucionara u pokušaju da se riješe sankcija također su dobra stvar, ali glavni zadatak je neutraliziranje sankcija”, rekao je on, pri čemu je mislio na dalekosežne sankcije njegovoj zemlji koje je ponovno uveo Trump i koje su još na snazi.

Iran je od 2019. godine postepeno sve više kršio granice postavljenje u starom sporazumu, tako što je obnavljao zalihe obogaćenog uranija, rafinirao ga te instalirao napredne centrifuge za ubrzanje proizvodnje.

Sporazum iz 2015. godine ograničio je Iranu obogaćivanje uranija s ciljem da mu se oteža proces nuklearnog naoružavanja.

U zamjenu za to Iran je dobio ukidanje međunarodnih sankcija.

Khamenei je kazao da Iran nikada nije tražio nuklearno oružje, uprkos takvim optužbama koje dolaze od “neprijatelja” njegove države.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada