Video: Rusija objavila kraj vojnih vježbi i odlazak snaga sa Krima

Rusija je objavila završetak vojnih vježbi i odlazak dijela svojih snaga sa pripojenog poluotoka Krima gdje je raspoređivanje trupa podsticalo strahovanje o predstojećoj invaziji Ukrajine.

Rusija je u srijedu objavila završetak vojnih vježbi i odlazak dijela svojih snaga sa pripojenog poluotoka Krima gdje je raspoređivanje trupa podsticalo strahovanje o predstojećoj invaziji Ukrajine.

“Jedinice iz južne vojne oblasti završile su svoje taktičke vojne vježbe na poluotoku Krim i vraćaju se željeznicom u svoje baze”, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane, a prenosi Beta ruske agencije.

Ruska televizija prikazala je noćne snimke dugog voza koji prevozi oklopna vozila kako prelazi most preko Kerčkog morezua, koji je Rusija izgradila da poveže Krim sa ruskom teritorijom.

Moskva je u utorak objavila djelomično povlačenje svojih vojnika raspoređenih posljednjih sedmica na granicama s Ukrajinom, kao znak smirivanja poslije dva mjeseca strahovanja o neposrednoj invaziji Ukrajine u jeku rusko-zapadne krize.

Oprezni optimizam

Evropljani i Amerikanci još čekaju dokaze o većem ruskom povlačenju, mada istovremeno izražavaju oprezni optimizam.

Rusija nije precizirala kolikog će obima biti to povlačenje i kada će se provesti.

Zapad navodi da je više od 100.000 vojnika raspoređeno na ukrajinskim granicama sa velikom količinom teške opreme. Pored toga velike rusko-bjeloruske vojne vježbe održavaju se do 20. februara u Bjelorusiji, proruskom susjedu Ukrajine.

[Video: YouTube/Минобороны России]

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada