EU poslala zajednički odgovor Rusiji na njene prijedloge o sigurnosti Evrope

Lavrov je u četvrtak nešto ranije rekao da bi zajednički odgovor EU-a vodio prekidu pregovora.

Napetosti i sporovi moraju se riješiti dijalogom i diplomacijom, rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell odgovorio je u ime 27 država članica na pisma koja je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov krajem januara poslao svim državama članicama s prijedlozima o evropskoj sigurnosti, no za sada nije poznat sadržaj tog odgovora.

“Odgovorio sam u ime država članica na pisma koja su primili od ministra Lavrova. Napetosti i sporovi moraju se riješiti dijalogom i diplomacijom. Pozivamo Rusiju na deeskalaciju i prestanak vojnog jačanja u i oko Ukrajine i Bjelorusije”, objavio je Borrell na Twitteru.

U Briselu su pisma ruskog šefa diplomatije državama članicama shvaćena kao pokušaj da se EU podijeli unutar sebe.

Lavrov je u četvrtak nešto ranije rekao da bi zajednički odgovor EU-a vodio prekidu pregovora.

Glasnogovornik Komisije Peter Stano rekao je da su se države članice složile da visoki predstavnik odgovori u njihovo ime.

Stano nije htio otkriti sadržaj Borrellovog odgovora dok ne dobije povratnu informaciju da ga je ruska strana pročitala.

Zapadne zemlje predvođene SAD-om strahuju da se Rusija priprema napasti Ukrajinu. Rusija je rasporedila više od 100 hiljada vojnika blizu granice s Ukrajinom, ali odbacuje navode da planira invaziju.

Međutim, ističe da je spremna na neodređene “vojno-tehničke mjere”, ako NATO ne pristane na zahtjeve koji uključuju zabranu primanja Ukrajine u NATO i povlačenje dijela vojnika iz članica NATO-a koje graniče s Rusijom.

SAD i Evropska unija zaprijetili su Rusiji sankcijama ako napadne Ukrajinu.

Izvor: Agencije