Danska otvara vrata prisutnosti američkih vojnika na svome tlu

Nordijska zemlja koja se u Iraku borila zajedno s Amerikancima, prometnula se u zadnjih dvadeset godina u bliskog saveznika Washingtona u Evropi.

'Sjedinjene Američke Države su pružile ruku Danskoj predloživši joj bilateralnu saradnju na odbrambenom polju izvan NATO-a', rekla je premijerka Mette Frederiksen (EPA)

Danska je u četvrtak saopćila da je počela razgovore o prisutnosti američkih vojnika i vojne “opreme” na svom tlu u okviru novog bilateralnog ugovora koji bi trebao olakšati razmještanje američkih snaga u Evropi usred napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

“Sjedinjene Američke Države su pružile ruku Danskoj predloživši joj bilateralnu saradnju na odbrambenom polju izvan NATO-a”, rekla je premijerka Mette Frederiksen na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Tačan oblik ove saradnje još nije utvrđen, ali bi mogao uključiti prisutnost američkih vojnika, materijala i opreme na danskom tlu”, dodala je predsjednica vlade.

Potreba za saradnjom

Razgovori o tom budućem ugovoru nije ubrzala sadašnja kriza između Rusije i Ukrajine, napomenula je danska premijerka, priznajući ipak da kriza, po ocjeni Kopenhagena, upućuje na potrebu za čvršćom saradnjom.

“NATO i SAD su garanti naše sigurnosti i stoga se pridružujemo potonjem kada su zapadne vrijednosti, kao što su demokratija i sloboda, dovedene u pitanje”, istaknuo je ministar odbrane Morten Boedskov.

Nordijska zemlja koja se u Iraku borila zajedno s Amerikancima, prometnula se u zadnjih dvadeset godina u bliskog saveznika Washingtona u Evropi.

Izvor: Agencije