EU ne prihvata ruske pasoše izdane u Ukrajini i Gruziji

Putne isprave izdane osobama s prebivalištem u regijama pod okupacijom u Ukrajini ili otcjepljenim teritorijama u Gruziji neće biti prihvaćene kao važeći dokumenti.

Izdavanje ruskih pasoša u okupiranim regijama je kršenje međunarodnog prava (Reuters)

Vijeće Europske unije odlučilo je da ne prihvata ruske pasoše izdane u Ukrajini i Gruziji, prenosi agencija Tanjug.

To znači da ruske putne isprave izdane osobama sa prebivalištem u regijama pod ruskom okupacijom u Ukrajini ili otcjepljenim teritorijama u Gruziji neće biti prihvaćene kao važeće putne isprave za dobivanje vize ili prelazak granica šengenskog prostora.

Ruske putne isprave izdane u ovim regijama već nisu priznate ili su u procesu nepriznavanja u državama članicama Evropske unije.

Kako navodi Vijeće EU, cilj ove odluke je uspostavljanje zajedničkog pristupa, osiguravanje pravilnog funkcioniranja vanjskih granica i zajedničke vizne politike, te zaštita sigurnosti država članica Unije.

Vit Rakušan, ministar unutrašnjih poslova Češke, rekao je kako je odluka Vijeća još jedan dokaz čvrste podrške Ukrajini.

Ruski pasoši i za stanovnike Krima

„To je i dokaz da nikad nećemo priznati nezakonitu rusku aneksiju ukrajinske teritorije i ponavljamo kako je pravo Ukrajine da oslobodi i povrati punu kontrolu nad svim okupiranim teritorijama“, kazao je Rakušan.

Odluka je također odgovor „na vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu i rusku praksu izdavanja ruskih međunarodnih pasoša stanovnicima okupiranih regija, kao i jednostranu odluku Rusije da prizna nezavisnost gruzijskih teritorija Abhazije i Južne Osetije 2008. godine“.

Od marta 2014. godine, Rusija je izdavala ruske pasoše stanovnicima Krima. Ta praksa je proširena na područja Donjecka i Luganska u aprilu 2019. godine, a zatim na okupirane regije Herson i Zaporožje u julu 2022. godine.

„Sistematsko izdavanje ruskih pasoša u okupiranim regijama predstavlja dalje kršenje međunarodnog prava i narušava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”, poručuje EU.

Izvor: Agencije