U Britaniji podnesena tužba protiv paravojne grupe Wagner

Tužba bi mogla pomoći zvaničnom Kijevu da zahtijeva reparacije za navodne zločine koje su počinile ruske snage tokom sukoba u Ukrajini.

Wagner je osnovan 2014. godine, nakon ruskog pripajanja Krima i izbijanja sukoba u Donbasu (Reuters)

U Velikoj Britaniji podnesena je tužba protiv ruske paravojne formacije Wagner grupa, potvrdio je Jason McCue, advokat firme koja je podnijela tužbu.

Prema njegovim riječima, tužba bi mogla pomoći zvaničnom Kijevu da zahtijeva reparacije za navodne zločine koje su počinile ruske snage tokom sukoba u Ukrajini, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

McCue je kazao da je tužba Vrhovnom sudu Velike Britanije podnesena prošlog mjeseca u ime jedne navodne žrtve Wagner grupe.

“Slijede i druge tužbe, s namjerom da se nanese šteta ratnoj mašini ruskog predsjednika Vladimira Putina”, rekao je McCue.

Angažirani veterani ruskih snaga

Grupa, u kojoj su prvobitno bili angažirani veterani ruskih oružanih snaga, učestvovala je, između ostalog, u ratnim operacijama u Libiji, Siriji, Centralnoafričkoj Republici i u Maliju.

Wagner je osnovan 2014. godine, nakon ruskog pripajanja Krima i izbijanja sukoba u Donbasu.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je objasnio da ova grupa ne predstavlja rusku državu i dodao da “privatni vojni izvođači imaju pravo raditi bilo gdje sve dok ne krše ruski zakon”.

Rusija je odbacila optužbe da su njene vojne trupe počinile ratne zločine u Ukrajini.

Predstavnici Wagner grupe nisu bili dostupni za komentar.

Izvor: Agencije