Zamrzavaju se borbe u Ukrajini, nuklearno oružje ‘na čekanju’

Vladimir Putin kaže da se, zbog sukoba Rusije i Zapada oko Ukrajine, ‘povećava opasnost od nuklearnog rata; NATO nastavlja punu podršku Kijevu.

Ruski predsjednik očekuje dugotrajne borbe u Ukrajini (Reuters)

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je kako raste rizik od nuklearnog rata, rekavši da je sukob u Ukrajini “dugotrajan”.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da Moskva nastoji zamrznuti borbe na teritoriji Ukrajine na određeno vrijeme, s ciljem da pregrupira svoje snage i pripremi se za izvođenje napada širih razmjera.

Ruski predsjednik je rekao da se, zbog sukoba Rusije i Zapada oko Ukrajine, “povećava opasnost od nuklearnog rata”, za što smatra odgovornim Amerikance i Evropljane.

Putin je naglasio, na sastanku s ruskim Vijećem za civilno društvo i ljudska prava, da njegova zemlja nuklearno oružje vidi isključivo kao sredstvo za odgovor na napad, dodavši da Moskva ima najnaprednije oružje, ali ne želi njime prijetiti, jer smatra da služi u svrhu odvraćanja.

Putin očekuje dugotrajan sukob

Priznao je da je sukob u Ukrajini “dugotrajan”, nakon što je rat ušao u deseti mjesec, dodajući da se oko 150.000 vojnika, koji su nedavno mobilizirani u Rusiji, nalazi na području specijalne vojne operacije u Ukrajini i negirao je da postoji potreba za bilo kakvim dodatnim regrutiranjem ili mobilizacijom.

Ranije je Rusija opisala da je budžet SAD-a za odbranu ”konfrontacijski” nastrojen prema Rusiji, a glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je “dokument koji je odobren vrlo konfrontirajući nastrojen u odnosu na našu zemlju”, aludirajući time na nacrt zakona koji je predložen u američkom Kongresu o vojnoj pomoći, prema kojem se planira izdvojiti 800 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini.

Očekuje se da će zakon odobriti Senat i Zastupnički dom ovog mjeseca, nakon čega će biti poslan u Bijelu kuću na potpisivanje predsjedniku Joeu Bidenu.

U dokumentu se predviđa povećanje pomoći Ukrajini od 500 miliona dolara, u skladu sa zahtjevom Bidena ranije ove godine.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je njegova zemlja spremna razgovarati o rješavanju situacije u Ukrajini, ako za to postoji bilo kakav ozbiljan prijedlog.

Dodao je da su evropske zemlje postale nesposobne zaštititi svoje interese te da je Moskva predložila potpisivanje sporazuma o evropskoj sigurnosti, ali je to “neprimjereno odbijeno”.

Stoltenber: Rusi žele ‘zamrznuti borbe’

Generalni sekretar NATO-a izjavio je kako je “ono što sada vidimo da Rusija pokušava zamrznuti ovaj rat na neki način, barem na kratak period, kako bi mogla pregrupirati, obnoviti i oporaviti vojne trupe, a zatim pokušati pokrenuti veću ofanzivu u proljeće”.

Dodao je da članice NATO-a nastavljaju pružati podršku i opskrbu Ukrajini oružjem “bez presedana”, uprkos strahovima da bi zapadne zalihe mogle nestati.

“Dodavanje novih sistema jednako je važno kao i osiguranje rada sistema ili oružja koje smo već isporučili… To znači da im je potrebna velika količina municije, rezervnih dijelova i održavanje”, rekao je Stoltenberg.

Kaže kako nema informacije o navodnim napadima ukrajinskih dronova na zračne baze u Rusiji, nakon što su Amerikanci potvrdili da “nisu dopuštali niti su poticali” takve napade.

Generalni sekretar NATO-a smatra da uvjeti za mirno rješenje sukoba “ne postoje, jer Rusija nije pokazala nikakav znak predanosti pregovorima koji poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

Situacija se stabilizirala na prvim linijama u Ukrajini otkako su kijevske snage prošlog mjeseca vratile grad Herson (jug) i njegova okolna područja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, dok su bitke trenutno usredotočene na grad Bakhmut (provincija Donjeck), koji Rusija pokušava zauzeti.

SAD nema dokaza o iranskom oružju

Ukrajinska vojska je saopćila da su ruske snage usmjerile napade na Bakhmut te kako su u proteklim satima izvršile 33 zračna napada i 75 napada raketnim sistemima na položaje ukrajinskih snaga raspoređenih duž linija razgraničenja.

Ukrajinski Generalštab također je saopćio da su njegove snage u proteklim satima izvele 26 napada na položaje ruskih snaga te da su oborile 17 ruskih bespilotnih letjelica na više linija razdvajanja.

Guverner grada Sevastopolja objavio je da su ruske snage oborile dvije bespilotne letjelice u more u blizini grada koji se nalazi na poluotoku Krimu, a Roman Starovojt, guverner ruske regije Kursk, koja graniči s Ukrajinom, objavio je da je ukrajinska bespilotna letjelica gađala aerodrom u gradu Kursk.

Koordinator za strateško komuniciranje Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby izjavio je da njegova zemlja nije vidjela dokaze o tome da je Iran prebacio balističke projektile Rusiji kako bi ih koristila u Ukrajini, ali je svjesna da ta država želi doći do njih.

Izvor: Al Jazeera i agencije