Trump Organization kriv za pronevjeru u New Yorku

Porodična kompanija bivšeg američkog predsjednika proglašena je krivom za finansijsku i poreznu pronevjeru nakon sudskog postupka u New Yorku.

Donald Trump je službeno kandidat za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. (Reuters)

Trump Organization, porodična kompanija Donalda Trumpa, proglašena je u utorak krivom za finansijsku i poreznu pronevjeru nakon sudskog postupka u New Yorku, u kojemu se nije sudilo bivšem republikanskom predsjedniku.

Ovo je prvi put da je porodična kompanija, koju čine klubovi za golf, luksuzni hoteli i agencije za nekretnine, osuđena u krivičnom postupku, istaknuo je u saopćenju glavni tužitelj Manhattana Alvin Bragg, prenosi Hina.

Presuda 13. januara iduće godine

Premda se nije sudilo lično Trumpu i premda je dosuđena novčana kazna razmjerno mala u odnosu na veličinu kompanije, riječ je o pravosudnom porazu bivšeg predsjednika (2017-21), koji je službeno kandidat za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. godine.

Porota suda na Manhattanu, koja se u ponedjeljak povukla na vijećanje nakon više od mjesec suđenja, “proglasila je Trump Corporation i Trump Payroll Corporation krivima po svih 17 tačaka optužnice”, dodao je glavni tužitelj Alvin Bragg, demokratski zastupnik.

Presuda će biti donijeta 13. januara 2023. godine, rekle su njegove službe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada