EU zabranjuje uvoz proizvoda koji uništavaju šume

Sporazum zahtjeva od kompanija da provjere da roba koju prodaju u Evropsku uniju nije dovela do krčenja i degradacije šuma bilo gdje u svijetu, od 2021.

Od 1990. do 2020. godine uništeno je 420 miliona hektara šume (Reuters)

Članice Evropske unije su u utorak postigle dogovor da zabrane uvoz proizvoda koji doprinose krčenju šuma širom svijeta.

Sporazum, koji formalno treba da usvoji Evropski parlament, zahtjeva od kompanija da provjere da roba koju prodaju u EU nije dovela do krčenja i degradacije šuma bilo gdje u svijetu, od 2021. godine, prenosi Beta.

Kompanije treba da pokažu i da je roba koju uvoze u skladu sa pravilima u zemlji porekla, uključujući ljudska prava i zaštitu autohtonog stanovništva.

Predsjedavajući Odboru Evropskog parlamenta za životnu sredinu Pascal Canfin rekao je da je u utorak postignuti sporazum prvi takav u svijetu.

‘Zatvaranje vrata’

“Evropa će zatvoriti vrata za svakodnevne proizvode koji imaju veliki utjecaj na krčenje šuma u ​​svijetu ako njihovi uvoznici ne budu u stanju da pokažu da ne dolaze iz područja sa posječenim šumama. To je kafa koju pijemo ujutro, čokolada koju jedemo, ugalj koji koristimo za roštilj, papir u našim knjigama. To je radikalno, i to je ono što ćemo uraditi”, kazao je Canfin.

Šume širom svijeta su sve više ugrožene krčenjem, a Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) procjenjuje da je od 1990. do 2020. godine uništeno 420 miliona hektara šume, što je više od površine EU.

Više od 100 država obavezalo se prošle godine da će zaustaviti krčenje šuma do 2030. godine, u sklopu borbe protiv klimatskih promjena.

Šume su važno prirodno sredstvo za uklanjanje gasova sa efektom staklene bašte iz atmosfere, pošto biljke apsorbiraju ugljen-dioksid kada rastu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada