Washington ‘u tajnosti’ modificirao raketne bacače HIMARS

Komanda ukrajinskih zračnih snaga saopćila je da je uspjela oboriti 60 od više od 70 raketa koje je Rusija u ponedjeljak ispalila na Ukrajinu.

Posljedice raketnih napada u Zaporožju, na jugu Ukrajine (Reuters)

Rusija je u ponedjeljak zasula raketama različite dijelove Ukrajine, u kojoj su se oglasile sirene za uzbunu, dok su stanovnici potražili utočište u skloništima.

U međuvremenu je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Krimski most, koji je djelimično uništen u oktobru.

Ruski mediji objavili su prizore na kojima se vidi kako Putin vozi automobil, navodeći da se ruski predsjednik nalazi na mostu koji “povezuje Krim s ruskom teritorijom”.

Ovo je prva Putinova posjeta poluotoku, kojeg je Rusija anektirala 2014. godine, od početka agresije na Ukrajinu, kako navode ruski mediji.

U oktobru je Krimski most oštećen u snažnoj eksploziji, za koju su ruske vlasti optužile ukrajinsku obavještajnu službu.

U ponedjeljak su se oglasile sirene za uzbunu u glavnom gradu Kijevu i u različitim dijelovima Ukrajine, kao posljedica, kako su to dužnosnici opisali, najnovijeg vala ruskih raketnih napada od početka rata 24. februara.

Komanda ukrajinskih zračnih snaga saopćila je da je uspjela oboriti 60 od više od 70 raketa koje je Rusija ispalila na Ukrajinu.

Spas u tunelima podzemne željeznice

U napadima su ubijene najmanje dvije osobe te je nanesena materijalna šteta na jugoistoku zemlje.

Nakon napada je došlo do masovnog prekida opskrbe električnom energijom.

Stanovnici su potražili spas u tunelima podzemne željeznice u ukrajinskoj prijestolnici, dok su temperature pale na minus pet stepeni.

“Nemojte zanemariti upozorenje”, rekao je Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsjednika, kada su se oglasile sirene.

Regionalna uprava Kijeva saopćila je da su rakete ispaljene prema glavnom gradu, pozivajući stanovnike da ostanu u skloništima i na sigurnim mjestima.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa predsjedničkog ureda, rekao je da su rakete pale na zgrade u Zaporožju, na jugoistoku zemlje.

U napadima je uništeno nekoliko kuća, poginulo je dvoje ljudi, dok je troje, među kojima i jedno dijete, ranjeno.

Oleksij Kuleba, guverner pokrajine Kijev, kazao je da je električna energija prekinuta u 40 posto pokrajine uslijed ruskih napada.

Istovremeno je pohvalio odgovor ukrajinske protuzračne odbrane na napade, rekavši da još nije vidio “teže posljedice današnjih napada na pokrajinu”.

Ukrajina je ove ruske udare očekivala danima, a desili su se na dan kada je planiran završetak vanrednog isključenja električne energije nakon sanacije prijašnjih oštećenja.

Napadi su dijelove zemlje ponovno bacili u mrak.

Reagirajući na ovakva dešavanja, Sjedinjene Američke Države osudile su najnovije ruske raketne napade, a glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby izjavio je da su ovi napadi “podsjetnik na brutalnost ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Modifikacije američkih lansera

The Wall Street Journal navodi, pozivajući se na američke dužnosnike, da je SAD u tajnosti modificirao raketne bacače Himars koje su isporučile Ukrajini.

Prema tim izvorima, preinake su izvršene kako bi se spriječilo korištenje ovih bacača za lansiranje raketa dugog dometa na Rusiju.

Američki dužnosnici jasno su dali do znanja da ovim prepravkama Washington poduzima mjere predostrožnosti kako bi se spriječilo širenje rata s Moskvom.

U međuvremenu je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio da je Sjevernoatlantski savez postao “ozbiljna prijetnja” Rusiji.

Kazao je da stavovi Zapada izazivaju rizik od “direktnog sukoba između nuklearnih sila, koji će imati strašne posljedice”.

Izrazio je žaljenje zbog toga što SAD odbija obaviti razgovore s Moskvom o “strateškoj stabilnosti” u nizu pitanja povezanih s nuklearnim oružjem, rekavši da će se, bez direktnih razgovora između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila, prijetnja globalnoj sigurnosti povećati.

Izvor: Al Jazeera i agencije