Mijanmar: Suu Kyi dodatnih sedam godina zatvora

Ovom su presudom zaključeni posljednji sudski postupci protiv Suu Kyi koja je uhapšena u februaru 2021. nakon vojnog udara.

Ova presuda nadovezuje se na presude iz decembra prošle godine koje nose najmanje 26 godina zatvora (Reuters)

Sud u Mijanmaru osudio je svrgnutu čelnicu Aung San Suu Kyi na sedam godina zatvora po pet tačaka optužnice, rekao je izvor upoznat sa slučajem.

Ovom su presudom zaključeni posljednji sudski postupci protiv Suu Kyi koja je uhapšena u februaru 2021. nakon vojnog udara, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Na ročištu iza zatvorenih vrata proglašena je krivom za kaznena djela povezana s iznajmljivanjem i korištenjem helikoptera u vrijeme dok je bila na čelu države, pojasnio je izvor koji je želio ostati anoniman zbog osjetljivosti tog slučaja.

Glasnogovornik vladajuće hunte nije bio dostupan za komentar.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir provela je decenije u borbi za demokratiju u Mijanmaru i većinu političkog života provela u pritvoru pod vojnim huntama.

Presude nazvala ‘apsurdnim’

Današnja presuda nadovezuje se na presude iz decembra prošle godine koje nose najmanje 26 godina zatvora.

Zapadne zemlje su osudile te sudske postupke kao lakrdiju kako bi hunta Suu Kyi, u kojoj vide svog najvećeg neprijatelja, držala po strani.

U zemlji je sve snažniji otpor vladajućoj vojnoj hunti.

Suu Kyi je sve dosadašnje presude nazvala “apsurdnim”.

Vojska je svrgnula Suu Kyi pod izgovorom da je propustila riješiti nepravilnosti na izborima 2020. na kojima je njena stranka uvjerljivo pobijedila.

Izvor: Agencije