Iran će graditi nuklearnu elektranu na jugozapadu zemlje

Oko iranskog nuklearnog programa već godinama postoje sporovi, zbog čega je zemlja pod teškim zapadnim sankcijama.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi tokom govora na antiameričkom skupu kojim je obilježena 43. godišnjica od preuzimanja ambasade SAD-a u Teheranu, 4. novembra 2022. (EPA)

Iran će nakon desetljeća planiranja započeti izgradnju nuklearne elektrane na jugozapadu zemlje, izvijestila je u subotu iranska novinska agencija ISNA.

Muhamed Aslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju, s delegacijom je posjetio lokaciju Darkhoveyn na granici s Irakom u tu svrhu, objavila je ISNA.

Reaktor u pokrajini Huzestan imat će kapacitet od 300 megawatta, prenose agencije dpa i Hina.

Na projekt se čeka godinama

Razgovori o projektu u blizini Darkhoveyna započeli su još u vremenu prije Islamske revolucije 1979. Izgradnja blizu rijeke Karun je najavljena prije 14 godina.

Nuklearnu elektranu će graditi iranske kompanije tokom osam godina. Prema ISNA-i, troškovi iznose oko dvije milijarde dolara.

Oko iranskog nuklearnog programa već godinama postoje sporovi.

Islamska Republika naglašava da će se atomsku energiju koristiti u civilne svrhe. Međutim, Sjedinjene Američke Države i Izrael, među ostalima, optužuju zemlju da teži razvoju nuklearnog oružja.

Bivši američki predsjednik Donald Trump je jednostrano povukao SAD iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program. Pregovori o njegovom oživljavanju trenutno su zamrznuti.

Izvor: Agencije