U zimskoj oluji u SAD-u poginulo 19 osoba

Više od 1,5 miliona stanovnika ostalo bez struje i na hiljade letova je otkazano.

Niske temperature izazvale su velike saobraćajne probleme (Reuters)

Zimska oluja u Sjedinjenim Američkim Državama pogodila je približno 200 miliona Amerikanaca, a najmanje 19 ljudi je stradalo u nevremenu, dok je više od 1,5 miliona stanovnika ostalo bez struje i na hiljade letova je otkazano, a mećava je pogodila i Kanadu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na BBC.

U saobraćajnoj nesreći, lančanom sudaru 50 automobila u Ohaju poginula su četiri vozača, a još četiri osobe poginule su u odvojenim saobraćajnim nesrećama u SAD-u.

Više od 5.900 letova otkazano je u petak, a danas još 1.200. Američka nacionalna meteorološka služba saopćila je u petak kako je izdala obimna upozorenja i savjete o zimskim vremenskim prilikama, jedne od najvećih ikada, a upozorenja na snježnu mećavu na snazi su za više od osam miliona ljudi.

Pogođena i Kanada

Poplave su zabilježene u Novoj Engleskoj, Njujorku i Nju Džersiju. Temperature u Elk Parku u Montani pale su na -45 stepeni Celzijusa. U Južnoj Dakoti, Indijanci zavijani snijegom palili su odjeću kako bi se zagrijali nakon što su ostali bez goriva, rekli su plemenski zvaničnici.

Kako se navodi, oluja je zahvatila područje od Teksasa do Kvebeka, ciklon je izazvao mećavu do Velikih jezera na američko-kanadskoj granici. U Kanadi, Ontario i Kvebek su najviše pogođeni olujom, a struju nema na stotine hiljada ljudi.

U većem delu ostalog dela Kanade, od Britanske Kolumbije do Njufaundlenda, na snazi je upozorenje o ekstremnoj hladnoći i zimskoj oluji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada