Francuski Kurdi protestuju u Parizu nakon ubistva tri sunarodnjaka

Ubistva su se dogodila u trenutku kada se kurdska zajednica pripremala za desetu komemoraciju ubojstva tri Kurdkinje u Parizu.

Na trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su nosili zastave (Reuters)

Predstavnici kurdske zajednice u Francuskoj protestovali su u subotu u središtu Pariza zbog ubistva trojice Kurda u francuskoj prijestolnici, ističući da je taj slučaj ukazao na ranjivost njihove zajednice.

Naoružani muškarac ubio je tri osobe u Kurdskom kulturnom centru i obližnjem kafiću u petak u užurbanom pariškom desetom arondismanu, prenosi Hina.

Policija je uhapsila 69-godišnjeg muškarca koji je nedavno pušten iz pritvora dok je čekao suđenje za napad sabljom na migrantski kamp u Parizu prije godinu dana.

Nakon što se bijesna gomila sukobila s policijom u petak poslijepodne, Kurdsko demokratsko vijeće u Francuskoj (CDK-F) pozvalo je na svojoj mrežnoj stranici i društvenim mrežama na okupljanje u 12 sati u subotu na Trgu Republike, tradicionalnom mjestu za proteste u Parizu.

Na trgu se okupilo nekoliko stotina ljudi, a mnogi su nosili zastave.

Mogući rasistički motivi

Pariška tužiteljica Laure Beccuau rekla je u petak da će mogući rasistički motivi biti dio istrage, ali su kurdski predstavnici rekli da bi slučaj trebalo tretirati kao teroristički napad.

“Znamo da smo pod prijetnjom, Kurdi općenito, kurdski aktivisti i militanti. Francuska nam duguje zaštitu”, rekao je Berivan Firat, glasnogovornik CDK-F za BFM TV.

Ubistva su se dogodila u trenutku kada se kurdska zajednica pripremala za desetu komemoraciju ubojstva tri Kurdkinje u Parizu.

“Kurdska zajednica se boji. Već je traumatizirana trostrukim ubojstvom (2013.). Potrebni su joj odgovori, podrška i razmatranje”, rekao je novinarima u petak David Andic advokat CDK-a.

 

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada