Nova nuklearna politika Japana

Suočeni sa globalnom nestašicom goriva, rastućim cijenama i pritiskom da se smanje emisije ugljika, japanski lideri su se okrenuli nuklearnoj energiji.

Komunalne kompanije su se u protekloj deceniji prijavile za ponovno pokretanje 27 reaktora, 17 je prošlo sigurnosne provjere, a samo 10 je nastavilo sa radom (Reuters)

Japan je u četvrtak usvojio plan kojim produžava životni vijek nuklearnih reaktora, mijenja stare i planira izgradnju novih, praveći zaokret nakon što je država pogođena katastrofom u Fukushimi zbog čega je planirala obustaviti proizvodnju atomske energije, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Suočeni sa globalnom nestašicom goriva, rastućim cijenama i pritiskom da se smanje emisije ugljika, japanski lideri su se okrenuli nuklearnoj energiji najavljujući najjasniju obavezu do sada nakon šutnje o temama poput mogućnosti izgradnje novih reaktora.

Prema novoj politici, Japan će maksimalno iskoristiti postojeće reaktore tako što će ponovo pokrenuti što je moguće više njih i produžiti radni vijek ostarjelih preko granice od 60 godina. Vlada se također obavezala da će razviti reaktore slijedeće generacije.

Katastrofa iz 2011.

Gašenje većine atomskih centrala u Japanu uslijedilo je nakon nuklearne katastrofe u elektrani Fukushima poslije zemljotresa i cunamija 2011. godine.

Ipak, odobrenja za ponovno pokretanje nuklearnih reaktora koji su u mirovanju stizala su polako od katastrofe u Fukushimi, što je dovelo do strožijih sigurnosnih standarda.

Komunalne kompanije su se u protekloj deceniji prijavile za ponovno pokretanje 27 reaktora, 17 je prošlo sigurnosne provjere, a samo 10 je nastavilo sa radom.

Premijer Fumio Kishida rekao je kako planira natjerati kabinet da odobri novu nuklearnu politiku i podnese potrebne zakone parlamentu.

Plan je jučer podržala Uprava za nuklearnu regulaciju, japanska nuklearna straža. Nova pravila o sigurnosnoj inspekciji tek trebaju biti usvojena i usvojena od strane Parlamenta.

Višedecenijski staž

Komesar regulatornog organa Shinichi Yamanaka rekao je na konferenciji za novinare kako će nova sigurnosna pravila koja zahtijevaju operativne dozvole svake decenije nakon 30 godina biti sigurnija od trenutne jednokratne opcije produženja na 20 godina za reaktore stare 40 godina.

Većina nuklearnih reaktora u Japanu starija je od 30 godina. Četiri reaktora koja su radila više od 40 godina dobila su dozvolu za rad, a jedan je trenutno na mreži.

Prema novoj politici, Japan će se također zalagati za razvoj i izgradnju „inovativnih reaktora slijedeće generacije“ koji će zamijeniti oko 20 reaktora koji su sada predviđeni za razgradnju.

Izvor: Agencije