Putinovo ‘nepobjedivo’ oružje: Šta su ruski raketni sistemi Avangard?

Američki časopis Newsweek izvještava da je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo kako je Rusija uvela u upotrebu još jedan smrtonosni oružani sistem Avangard.

Pripreme za testiranje raketnog sistema Avangard na ruskoj teritoriji 19. jula 2018. (EPA)

Američki časopis Newsweek izvještava da je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo kako je Rusija uvela u upotrebu još jedan smrtonosni oružani sistem Avangard.

U izvještaju se dodaje da je Ministarstvo podijelilo videosnimak Avangarda, hipersoničnog kliznog vozila koje može nositi nuklearno oružje i koje je spremno za borbu. Raspoređen je u regiji Orenburg na južnom Uralu.

U izvještaju se navodi da je sistem opremljen interkontinentalnim balističkim raketama, za čije instaliranje je bilo potrebno nekoliko sati.

Nemoguće presretanje

Avangard je bio jedan od nekoliko naprednih oružanih sistema koje je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin u martu 2018. Ruski dužnosnici su saopćili da oružje može letjeti 27 puta brže od zvuka i da ga je nemoguće presresti.

U svom govoru 2018, predstavljajući Avangard, Putin je nazvao sistem kao “nepobjediv” i usporedio ga s “meteorom” i “vatrenom kuglom”. Rekao je da je sposoban za oštre manevre na putu do cilja, što znači da je “potpuno neranjiv na bilo kakvo oružje protivzračne i protivraketne odbrane.

U to vrijeme, bivši ruski ministar obrane Sergej Ivanov saopćio je da Rusija ima 12 novoproizvedenih sistema Avangard, koji su razvijeni po relativno niskoj cijeni.

Avangard je težak blizu 2.000 kilograma, ima domet veći od 6.000 kilometara i sposoban je nositi nuklearni ili konvencionalni teret, prema projektu za raketnu odbranu Centra za strateške i međunarodne studije.

Krstarenje prema meti

U dokumentu projekta se navodi sljedeće: “Kao oružje za pojačano klizanje, Avangard se transportira do maksimalne visine (oko 100 km) pomoću balističke rakete, nakon čega se klizno vozilo odvaja od svoje rakete. Zatim krstari prema svojoj meti kroz atmosferu.”

Rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je prvi raketni sistem Avangard ušao u službu krajem 2019. godine.

Nacionalni obavještajni centar za zrak i svemir je izjavio, u izvještaju iz 2020. godine, da je Avangard jedan od dva sistema koje je razvila Rusija i da mogu letjeti u putanjama preko južnog pola kako bi se približili kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država s juga. Projektili Avangard dizajnirani su za probijanje američkog protivraketnog odbrambenog sistema i napad na važne ciljeve nuklearnom bojevom glavom.

Izvor: Agencije