Guterres: Sazvaću ambiciozan klimatski samit za septembar 2023.

Guterres je pozvao lidere država, predstavnike poslovnog svijeta, civilnog društva i finansija da se više angažuju u borbi protiv klimatskih promjena.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u New Yorku da će sazvati klimatski samit za septembar sljedeće godine (EPA)

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je u New Yorku da će sazvati klimatski samit za septembar sljedeće godine, na kojem će biti razmotreni ambiciozni planovi za konkretne akcije za sprečavanje globalnog zagrijavanja, javlja Tanjug.

Guterres je pozvao lidere država, predstavnike poslovnog svijeta, civilnog društva i finansija da se više angažuju u borbi protiv klimatskih promjena, jer je to jedini put zadržavanja globalnog zagrijavanja, prema planu, do 1,5 stepeni Celzijusa.

Guterres je, na konferenciji za novinare na kraju godine, rekao da će se i dalje angažovati u potrazi za postizanjem mira u Ukrajini u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

Zalagati se za mir u Ukrajini

Ključni princip osnivačke Povelje UN-a jeste poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ukazao je Guterres, napominjući da nije optimista da će u bliskoj budućnosti otpočeti mirovni pregovori za Ukrajinu i smatra da će se rat nastaviti.

Guterres je, međutim, izrazio očekivanje da će mir u Ukrajini biti postignut naredne godine, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada