Orban optužuje EU da blokira novac iz političkih razloga

Premijer Mađarske optužio je Brisel da želi zamrznuti novac namijenjen njegovoj zemlji zbog politike Budimpešte prema migrantima i protivljenja sankcijama Rusiji.

Evropska komisija Viktora Orbana optužuje za 'ucjenu', jer blokira plan zajedničke pomoći od 18 milijardi eura Ukrajini i minimalni korporativni porez (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je u petak Evropsku uniju da želi zamrznuti novac namijenjen Mađarskoj “iz političkih razloga”, odnosno politike Budimpešte prema migrantima i njenog protivljenja sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu.

Evropska komisija preporučila je u srijedu da se zamrzne više od 13 milijardi eura evropskih sredstava predviđenih za Mađarsku zbog problema s korupcijom u zemlji, prenosi Hina.

Komisija je odlučila biti čvrsta prema Orbanu, kojeg optužuje za “ucjenu”, jer blokira plan zajedničke pomoći od 18 milijardi eura Ukrajini i minimalni korporativni porez.

Pod pritiskom Evropskog parlamenta, EK je predložio državama članicama EU-a, koje trebaju donijeti odluku do 19. decembra, da suspendiraju 7,5 milijardi eura iz kohezijskih fondova, što bi trebalo biti isplaćeno Mađarskoj u okviru budžeta za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Komisija je, s druge strane, odlučila potvrditi mađarski nacionalni plan oporavka od pandemije COVID-19 (5,8 milijardi eura), ali uz 27 uvjeta, koji obuhvataju 17 mjera za borbu protiv korupcije, kao i reforme za poboljšanje nezavisnosti pravosuđa.

‘Razlike u stavovima Brisela i Budimpešte’

Orban je u intervjuu za javni radio u petak optužio “birokrate u Briselu” da odgađaju provedbu plana za pomoć Mađarskoj “iz očitih političkih razloga”.

“U nekoliko temeljnih pitanja postoje razlike u stavovima između EU-a i Mađarske i zato [Brisel] ne voli mađarsku vladu”, rekao je on.

Brisel “zahtijeva otvaranje naših granica migrantima, ali mi to nećemo učiniti, uvođenje u našim školama njihove spolne propagande, ali mi to nećemo učiniti”, kazao je.

Brisel “zahtijeva, također, našu bezuvjetnu podršku sankcijama i ratu [protiv Moskve], ali mi ni to nećemo učiniti”, poručio je.

“Čak i ako su birokrati u Briselu nepravedni prema Mađarskoj postavljajući uvijek nove uvjete, moramo nastojati postići dogovor” s EU-om, rekao je.

“Uvest ćemo dodatne tražene mjere i ne sumnjamo da ćemo 2023. godine uspjeti uvjeriti EK”, rekao je mađarski pregovarač Tibor Navracsics.

Izvor: Agencije