Pentagon: Za sada bez dokaza o vanzemaljskim aktivnostima

Ured direktora američke Nacionalne obavještajne službe izvijestio je da je između 2004. i 2021. godine bilo 144 susreta s neidentificiranim letećim objektima.

Fotografije i videosnimke zabilježili su pripadnici mornarice, saopćio je Pentagon (Screenshot)

U novom istraživačkom izvještaju Pentagona o neidentificiranim letećim objektima (NLO), navedeno je da za sada nema dokaza koji sugeriraju da su vanzemaljci posjetili Zemlju ili se srušili na nju, rekli su američki viši vojni zvaničnici.

Napori Pentagona da istraži anomalne neidentificirane objekte – bilo da su u svemiru, na nebu ili pod vodom – doveli su do stotina novih izvještaja koji se sada istražuju, rekli su odbrambeni dužnosnici.

U junu 2021. godine Ured direktora Nacionalne obavještajne službe (NSA) izvijestio je da je između 2004. i 2021. godine bilo 144 susreta s NLO-ima, od kojih je 80 bilo registrirano na više senzora.

Postoji li mogućnost vanzemaljskog života?

“Još smo ranoj fazi, ali do sada nismo vidjeli ništa što bi nas navelo da vjerujemo da je bilo koji od objekata koje smo vidjeli vanzemaljskog porijekla”, rekao je novinarima Ronald Moultrie, podsekretar za obavještajne poslove i sigurnost.

Sean Kirkpatrick, direktor novoformiranog Pentagonovog ureda za rješavanje anomalija (AARO) – koji istražuje ove slučajeve – nije isključio mogućnost vanzemaljskog života.

“Samo bih rekao da strukturiramo našu analizu tako da bude vrlo temeljna i rigorozna. Proći ćemo kroz sve to,” kazao je Kirkpatrick, govoreći na prvoj konferenciji za novinare od kako je AARO osnovan u julu, nakon više od godinu pažnje na NLO-ima koje su američki vojni piloti posmatrali, ali ponekad ih nisu bili voljni prijaviti zbog straha od stigme.

“Imali smo mnogo više izvještaja”, rekao je on.

Na pitanje da kaže broj novih izvještaja o potencijalnim viđenjima NLO-a, Kirkpatrick je kazao da se radi o “nekoliko stotina”.

Posmatrači amateri dugo su govorili o viđenjima letjelica koje ne odgovaraju poznatoj tehnologiji ili koje prkose zakonima fizike kao o dokazima vanzemaljskog života, a mnogi nagađaju da američka vlada ima više dokaza o NLO-ima nego što ih je otkrila.

Futuristički nevidljivi bombarderi i lovci

Ažurirani izvještaj direktora NSA koje će pružiti konkretne brojke o novim izvještajima o NLO-ima primljenim od 2021. godine očekuje se do kraja godine, rekli su dužnosnici.

U maju je Kongres SAD-a održao prvo saslušanje u više od pola stoljeća na temu NLO-a, pri čemu je više osoba izrazilo zabrinutost da bi objekti mogli biti vanzemaljski ili potencijalno nova, nepoznata tehnologija koju koriste Kina, Rusija ili neki drugi potencijalni rival, što stvara sigurnosni rizik.

Osim NLO-a, postoji mnogo novih tehnologija – poput futurističkih nevidljivih bombardera i lovaca, bespilotnih letjelica i hipersoničnih projektila koje dizajniraju SAD i Kina – koje bi se mogle zamijeniti s NLO-ima.

Izvor: Agencije