IHR: Broj poginulih u protestima u Iranu porastao na 469

U izvještaju Iranskog ureda za ljudska prava je navedeno da su dosjei 39 privedenih proslijeđeni sudu sa zahtjevom za smrtnu kaznu, a 11 od njih je osuđeno na smrt.

Slobode su lišene hiljade osoba, navedeno je u izvještaju IHR-a (Reuters)

Broj poginulih u Iranu na demonstracijama koje su počele nakon smrti Mahse Amini porastao je na 469, objavio je Iranski ured za ljudska prava (IHR).

U izvještaju objavljenom na stranici IHR-a, sa sjedištem u Norveškoj, podijeljene su informacije o demonstracijama koje u zemlji traju blizu 100 dana.

Izvještaj uključuje brojke za 25 od 31 pokrajine u zemlji.

Ukupan broj poginulih porastao je na 469, a najviše žrtava (130) zabilježeno u pokrajini Sistan Baluchestan, gdje su koncentrirani suniti.

U Teheranu je poginulo 50 osoba, prenosi Anadolija.

Navedeno je, također, da su među poginulima 63 demonstranta bili mlađi od 18 godina, a 32 su bile žene.

S druge strane, u izvještaju je navedeno da su dosijei najmanje 39 privedenih tokom demonstracija proslijeđeni sudu sa zahtjevom za smrtnu kaznu, a 11 od njih je osuđeno na smrt.

‘Netransparentnost’ pravosuđa

IHR je kritizirao iransko pravosuđe zbog netransparentnosti u vezi s pogubljenjem, tvrdeći da je planirano da se stvori neizvjesnost oko odluka uskraćivanjem ljudima kojima se sudi, izbora advokata i susreta s njihovim porodicama.

U međuvremenu, navodi se da su Riza Islamdost, Eyub Agliyani, Ferzad Tehzade, Hejir Ahmadi, Himen Shahi i Muhammed Burugani prebačeni u poseban zatvor i čekaju pogubljenje.

Protesti širom zemlje izbili su zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini 16. septembra, koju je uhapsila državna policija za moral u Teheranu zbog kršenja islamskog kodeksa oblačenja.

Policija negira da je maltretirala Mahsu Amini, navodeći da je umrla od srčanog udara, ali njena porodica tvrdi da nije ranije imala srčano oboljenje.

Navodi se kako su na demonstracijama slobode lišene hiljade ljudi.

Izvor: Agencije