‘The Times’: Britanske snage u tajnim operacijama u Ukrajini

Britansko Ministarstvo odbrane ranije je priznalo prisustvo specijalnih snaga koje štite osoblje ambasade, a vjeruje se da je raspoređeno do 30 vojnika.

Ovo je prvi put da je vojska priznala da su britanske snage učestvovale u specijalnim operacijama dok su bile u Ukrajini (Reuters)

The Times otkriva da su vojnici britanskih Kraljevskih marinaca u Ukrajini izvodili tajne operacije, koje je opisao kao visokorizične.

List je objavio da je to prvi put priznao general Robert Magowan, koji je potvrdio da su specijalne snage (komandosi) učestvovali u izvođenju “tajnih operacija” u “vrlo osjetljivom okruženju”.

Dodao je da su misije tih snaga snage nosile “visok nivo političkog i vojnog rizika”.

Magowan je bivši glavni komandant Kraljevskih marinaca, koji se pridružio elitnoj jedinici Kraljevske mornarice 1989. godine.

U članku za Globe and Laurel, službenu publikaciju Kraljevskih marinaca, pojasnio je da je 350 marinaca iz jedinice “45 Commando” poslano kao pratnja diplomatima iz britanske ambasade početkom godine, kada je postalo jasno da se ruske snage pripremaju za invaziju na Ukrajinu.

The Times je u izvještaju naveo da su se specijalne snage vratile u Kijev u aprilu, kada je Velika Britanija tamo pokušavala ponovo uspostaviti diplomatsku misiju, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin povukao snage iz ukrajinske prijestolnice.

Stručnjaci za kibernetičku sigurnost

Britansko Ministarstvo odbrane ranije je priznalo prisustvo specijalnih snaga koje štite osoblje ambasade, a vjeruje se da je raspoređeno do 30 vojnika.

Ovo je prvi put da je vojska priznala da su britanske snage učestvovale u specijalnim operacijama dok su bile u Ukrajini.

Magowan je u službenoj publikaciji Kraljevskih marinaca napisao da su snage jedinice “45 Commando” raspoređene u kratkom roku u januaru kako bi evakuirale osoblje britanske ambasade iz Kijeva u Poljsku.

Zatim su se u aprilu vratili u Ukrajinu, kako bi ponovo uspostavili diplomatsku misiju i pružili zaštitu ključnom osoblju.

Tokom obje faze komandosi su podržavali druge tajne operacije u vrlo osjetljivom okruženju i uz visok stepen političkog i vojnog rizika.

The Times je otkrio da je Velika Britanija rasporedila stručnjake za kibernetičku sigurnost koji rade na daljinu kako bi zaštitili važna ukrajinska ministarstva.

Stručnjaci rade u ime britanske vlade kako bi spriječili bilo kakve kibernetičke napade od februara.

Izvor: Agencije