Kissinger: Moramo izbjeći novi svjetski rat

Bivši američki državni sekretar i diplomata predlaže prekid vatre u Ukrajini i povratak na granice prije 24. februara; sporne teritorije bi ‘presudile’ pravo na samoopredjeljenje.

Henry Kissinger: Ukrajina je po prvi put u historiji postala glavna zemlja srednje Evrope (EPA)

Bivši američki državni sekretar i nekadašnji diplomata Henry Kissinger izjavio je u petak da svijetu prijeti novi svjetski rat zbog ruske agresije na Ukrajinu i pozvao na početak mirovnih pregovora.

Kissinger (99) tvrdi da je Ukrajina po prvi put u historiji postala glavna zemlja srednje Evrope, s jednom od najimpozantnijih armija u regiji, i da njena neutralnost više nije moguća.

Čvrsta veza s NATO alijansom, “u ovoj ili onoj formi”, neizbježna je u budućnosti, piše britanski magazin The Spectator, prenosi Tanjug.

Kissinger predlaže prekid vatre i povratak na granice prije 24. februara, kada je Rusija počela napad na Ukrajinu, dok bi ukrajinske teritorije koje je Rusija zauzela ranije, uključujući Krim, bile predmet daljih pregovora.

Nova sigurnosna arhitektura

U slučaju spornih teritorija, presudilo bi pravo na samoopredjeljenje pod međunarodnim nadzorom.

Kraj rata bi, po Kissingeru, morao dovesti do stvaranja nove sigurnosne arhitekture, u koju bi na kraju bila uključena i Rusija.

Kissinger tvrdi da rat ne treba voditi do uništenja ili raspada Rusije, koji bi uzrokovao niz dugogodišnjih ratova na teritoriji te zemlje, raspad sistema kontrole nad nuklearnim naoružanjem i doveo do nove ere globalne nestabilnosti.

“Potraga za mirom i stabilnošću se sastoji od dva naizgled protivrječna cilja, a to su potreba za sigurnošću i potreba za pomirenjem. Ako ne uspijemo postići oba cilja, nećemo uspjeti postići ni jedan od njih”, zaključio je Kissinger.

Izvor: Agencije