Istraga o navodnim zločinima SAS-a nad afganistanskim civilima

Pripadnici SAS-a optužuju se za ubijanje desetaka Afganistanaca u sumnjivim okolnostima.

Viši oficiri bili su upoznati s operacijama, ali ih nisu prijavili vojnoj policiji, tvrdi BBC (Reuters/Ilustracija)

Velika Britanija pokrenula je nezavisnu istragu o navodima o nezakonitim ubistvima koje su njeni vojnici vršili u Afganistanu prije više od jedne decenije, tvrdi ministarstvo odbrane te zemlje.

Istraga koju će voditi viši sudija Charles Haddon-Cave počet će početkom sljedeće godine, a fokusirat će se na ponašanje komandosa iz elitne jedinice SAS (Special Air Service) u periodu od sredine 2010. do sredine 2013. godine.

Pripadnici SAS-a optužuju se za ubijanje desetaka Afganistanaca u sumnjivim okolnostima, što je vojni zapovjedni lanac prikrivao, javio je BBC u izvještaju ranije ove godine.

Nenaoružani Afganistanci su rutinski i „hladnokrvno“ ubijani od strane pripadnika SAS-a tokom noćnih akcija,  pored njih je ostavljano oružje kako bi se zločini opravdali, konstatovao je BBC nakon sopstvene četverogodišnje istrage.

Također će biti ispitana i “adekvatnost” odgovora ministarstva odbrane na zabrinutost koja se izražavala u vezi ponašanja vojnika, te će se “procijeniti kakve se lekcije mogu naučiti”, navodi se u priopćenju ministarstva.

„Ako postoje dodatne lekcije za naučiti, ispravno je da ih u potpunosti razmotrimo kako bismo osigurali da se sa svim optužbama postupa na odgovarajući i jednak način”, rekao je ministar odbrane Ben Wallace u izjavi.

‘U sumnjivim okolnostima ubijene 54 osobe’

Dodao je da je ministarstvo u proteklom godinama izvršilo „brojne promjene“ kako bi se pozabavilo sa ozbiljnim optužbama za nedjela, uključujući i stvaranje Odjela za teška krivična djela odbrane.

BBC-ev istražni program Panorama otkrio je da su 54 osobe ubijene u sumnjivim okolnostima od strane pripadnika jedne jedinice SAS-a u periodu od šest mjeseci, od novembra 2010. do maja 2011. u provinciji Helmand.

Naveli su da su viši oficiri, uključujući generala Marka Carletona-Smitha, koji je vodio britanske specijalne snage u to vrijeme, bili upoznati sa operacijama, ali da ih nisu prijavili vojnoj policiji.

Prema britanskom zakonu koji regulira oružane snage, ako zapovjednici ne obavijeste vojnu policiju u slučaju da saznaju za potencijalne ratne zločine, radi se o krivičnom djelu, naglasio je BBC.

Izvor: Al Jazeera i agencije