Završena erupcija najvećeg vulkana na svijetu

Na vrhuncu erupcije vulkan Mauna Loa je izbacivao lavu do 60 metara u visinu koja se zatim slivala niz planinu.

Procjepi su se formirali na sjeveroistočnoj strani vulkana gdje su bili koncentrirani tokovi lave i gdje su jedno vrijeme prijetili da se spuste do jednog od glavnih puteva na otoku (Reuters)

Spektakularna erupcija vulkana Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu koji se aktivirao krajem novembra poslije 38 godina, sada je završena, objavio je Američki geofizički institut (USGS), prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Na vrhuncu erupcije vulkan je izbacivao lavu do 60 metara u visinu koja se zatim slivala niz planinu.

Tokom dvije sedmice Mauna, Loa koji je toliko veliki da pokriva polovinu otoka Havaju, najvećeg u tom arhipelagu na Pacifiku, također je ispuštao tone vulkanskog plina.

Ali erupcija ovog titana čije ime znači „Duga planina“ na havajskom nije uticala na mještane otoka i sada je završena.

Manua Loa nije više u erupciji, objavili su naučnici američkog instituta u najnovijem izvještaju.

Ranije erupcije

Procjepi su se formirali na sjeveroistočnoj strani vulkana gdje su bili koncentrirani tokovi lave i gdje su jedno vrijeme prijetili da se spuste do jednog od glavnih puteva na otoku.

Institut je naveo kako se tokovi lave trebaju sada ohladiti ali da je istopljena stijena i dalje vruća i kako bi se još neko vrijeme mogla vidjeti mjesta koja svijetle.

„Ipak ne očekujemo da će se vratiti eruptivna aktivnost obzirom na ponašanje vulkana prilikom ranijih erupcija”, naveo je Institut.

Manua Loa sa vrhom na 4.169 metara jedan je od šest aktivnih vulkana na havajskom arhipelagu i imao je 33 erupcije od 1843. Prethodna erupcija prije ove bila je 1984. godine, navode agencije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada