SAD finalizira planove slanja sistema Patriot Ukrajini

Zvanični Washington bi mogao objaviti odluku o eventualnom slanju Patriota već u četvrtak, prenose agencije AP i Reuters pozivajući se na zvaničnike američke Vlade.

Kako navode zvaničnici, Amerikanci bi poslali jednu bateriju Patriota (Reuters)

Sjedinjene Američke Države finaliziraju planove slanja sofisticiranog sistema zračne odbrane Patriot Ukrajini nakon hitnog apela Kijeva koji traži jače naoružanje za obaranje ruskih raketa i bespilotnih letjelica koji razaraju energetski sistem ove istočnoeuropske države i ostavljaju milione bez grijanja uoči oštre zime, prenose agencije.

Zvanični Washington bi mogao objaviti odluku o eventualnom slanju Patriota već u četvrtak, prenose agencije AP i Reuters pozivajući se na zvaničnike američke Vlade.

Rješenje brojnih izazova

Ukrajinski sistemi zračne odbrane „testirani“ su i u srijedu ujutro, a gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko je objavio kako su službe za hitne reakcije poslane u okrug Ševčenkivski nakon eksplozija.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelirao je na Zapad u ponedjeljak da pošalju naprednije oružje njegovoj državi. Agencije ističu kako bi Patriot bio najnapredniji sistem raketa zemlja-zrak koji je Zapad poslao Ukrajincima.

Dobijanje ovog sistema bilo bi „veoma, veoma značajno“ za Kijev, kazao je Alexander Vindman, penzionisani potpukovnik armije i bivši savjetnik za ukrajinsku politiku u Bijeloj kući.

„Oni (sistemi) će biti veoma sposobni u rješavanju mnogo različitih izazova sa kojima se Ukrajinci suočavaju, naročito ako Rusi počnu koristiti balističke projektile kratkog dometa“, istakao je on.

Pentagon je odbio dati komentar, a još nema istupa ukrajinskih zvaničnika.

Obuka u Njemačkoj

Do sada je SAD poslao vojnu pomoć Ukrajini vrijednu 19,3 milijarde dolara od početka ruske invazije 24. februara.

Jedan od američkih zvaničnika je za Reuters kazao kako će ukrajinske snage biti vjerovatno obučavane u Njemačkoj prije isporuke Patriota, a Vindman smatra kako bi obuka mogla trajati nekoliko mjeseci.

Kako navode zvaničnici, Amerikanci bi poslali jednu bateriju Patriota. Baterija je montirana na kamion i čini je do osam lansera, a svaki od njih može držati četiri rakete. Cijeli sistem (radar, kontrolna stanica, računari, agregati…) treba 90 vojnika za korištenje i održavanje. No, za djelovanje na terenu su potrebna samo tri vojnika, navode iz američke vojske.

Izvor: Agencije