Njemačka istupa iz Povelje o zaštiti ulaganja u energetski sektor

Povelja je na snazi od 1998. godine i ima više od 50 potpisnika, uključujući Evropsku uniju, a investitorima omogućuje da tuže vlade zbog mjera koje im smanjuju zaradu.

Povlačenje će biti dugotrajan proces, budući da ugovor sadrži klauzulu prema kojoj zemlje moraju poštivati odredbe do 20 godina nakon istupanja (Reuters)

Njemačka će se povući iz Povelje o zaštiti ulaganja u energetski sektor, izjavio je ministar ekonomije Robert Habeck, nakon neuspjelih pokušaja dogovora članica Evropske unije o izmjenama ugovora.

“Iskustva iz prošlosti pokazuju da Povelja o zaštiti ulaganja koči promjene”, rekao je on nakon sjednice vlade na kojoj su ministri odobrili odluku o povlačenju, prenosi Hina.

Stranke njemačke vladajuće koalicije najavile su izlazak iz sporazuma još početkom mjeseca.

Povlačenje će biti dugotrajan proces, budući da ugovor sadrži klauzulu prema kojoj zemlje moraju poštivati odredbe do 20 godina nakon istupanja.

Konsenzus nije na vidiku

To je “gorka” činjenica, kazao je njemački ministar ekonomije, ali neće odvratiti Berlin od odlaska.

To znači i da Njemačka više neće sudjelovati u reformskom procesu, u kojem EU do sada nije uspio potaknuti zemlje članice da se dogovore o predloženim izmjenama ugovora, dodao je.

Konsenzus nije na vidiku i Evropski parlament nedavno je glasao da se od Evropske komisije traži koordinirano povlačenje svih članica EU-a iz ugovora.

Italija, Francuska i Španija već su se povukle, a sredinom oktobra pridružila im se i Nizozemska.

Nizozemski ministar za klimu i energetsku politiku Rob Jetten rekao je u parlamentu da sporazum nije u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom i da pokušaji da se o njemu ponovno pregovara nisu urodili plodom.

Povelja je na snazi od 1998. godine i ima više od 50 potpisnika, uključujući EU, a investitorima omogućuje da tuže vlade zbog mjera koje im smanjuju zaradu.

ICSID presudio protiv Hrvatske

Proteklih godina povelju su koristile kompanije za fosilna goriva i one za obnovljivu energiju, tužeći vlade zbog promjena regulative.

Tako je mađarska energetska grupa MOL 2013. godine pokrenula arbitražni spor protiv Hrvatske, tvrdeći da nije poštovala svoje obaveze iz ugovora o plinskom poslovanju.

Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) presudio je u julu protiv Hrvatske.

Zagreb je u postupku osporavao nadležnost ICSID-a za odlučivanje o povredama Ugovora o energetskoj povelji, tvrdeći da je protivna pravu EU-a, ali arbitri nisu prihvatili taj argument.

Izvor: Agencije