Seul: Dijelovi sjevernokorejske rakete iz sovjetske ere

Podvodna sonda južnokorejskog broda pronašla je dio balističke rakete kratkog dometa ispaljene prošle sedmice.

Komad dug tri i širok dva metra bio je dio projektila SA-5 koji je prvobitno dizajnirao SSSR (Reuters)

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopćilo je da su ostaci sjevernokorejske rakete, izvađeni iz južnokorejskih voda, identificirani kao dijelovi rakete zemlja-zrak iz sovjetske ere.

Zajednički načelnik štabova Seula (JCS) saopćio je da je podvodna sonda broda južnokorejske mornarice pronašla dio sjevernokorejske balističke rakete kratkog dometa (SRBM), ispaljene prošle sedmice, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo odbrane navelo je da je vojna analiza pokazala da je komad, dug tri metra i širok dva metra, bio dio projektila SA-5 koji je prvobitno dizajnirao Sovjetski savez.

Ministarstvo je osudilo lansiranje projektila, nazvavši ga kršenjem međukorejskog vojnog pakta iz 2018. godine, kojim se zabranjuju bilo kakve aktivnosti koje podstiču tenzije na granici.

“Ovo lansiranje rakete SA-5 bilo je jasna namjerna provokacija. SA-5, također, ima karakteristike rakete zemlja-zemlja, a Rusija je koristila slične rakete u Ukrajini”, navodi se u saopćenju.

U srijedu ispaljen još jedan projektil

Prošle sedmice je Sjeverna Koreja probno ispalila više projektila, uključujući moguću neuspjelu interkontinentalnu balističku raketu (ICBM), protestirajući protiv zajedničkih zračnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.

To je bio prvi put da je sjevernokorejska balistička raketa pala u blizini južnokorejskih voda.

SA-5 je raketa koju je prvobitno dizajnirao Sovjetski Savez, gdje je dobila naziv S-200, za obaranje strateških bombardera i drugih ciljeva na velikim visinama.

Projektil je izvezen širom svijeta i još je u upotrebi u najmanje desetak zemalja, a Sjeverna Koreja je preuzela sisteme SA-5 sredinom 1980-ih.

Sjeverna Koreja u srijedu je ispalila najmanje još jedan balistički projektil u more, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izvor: Agencije