Izrael priznao da je koristio dronove za napade na Gazu

Naoružani dronovi nisu samo omogućavali dodatne napade, već su bili zaduženi za brzo otkrivanje i napade na mete, rekao je izraelski brigadni general.

Izraelski cenzori odobrili su u julu publikaciju s informacijama o naoružanim dronovima (EPA)

Izrael je otkrio u srijedu ono što je bila javna tajna tokom dva desetljeća, da je koristio dronove ne samo za nadzor, već i za napade u zemlji, protiv Palestinaca u Pojasu Gaze i mogućih meta u Iranu i Sudanu.

Komandant izraelskih artiljerijskih trupa, koje su upravljale dronovima zajedno sa zračnim snagama, brigadni general Neri Horovitz, rekao je to na godišnjoj konferenciji o tehnologiji dronova u Tel Avivu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Naveo je da naoružani dronovi nisu samo omogućavali dodatne napade, već su bili zaduženi za brzo otkrivanje i napade na mete kao što su palestinske posade zadužene za lansiranje raketa u Gazi.

Izraelski cenzori odobrili su u julu publikaciju s informacijama o naoružanim dronovima.

U Nablusu ubijen palestinski tinejdžer

Uporedo s tim, izraelske snage u srijedu su rano ujutro usmrtile palestinskog tinejdžera u Nablusu, saopćilo je Ministarstvo zdravstva Palestine.

Vojska je saopćila da štiti vjernike i da je pucala na osumnjičenog koji je u blizini postavio eksplozivnu napravu koja je eksplodirala, prenosi Tanjug, poizivajući se na AP.

Naveli su da su se u tom području čuli pucnji i da je vojska uzvratila.

Dodaje se da je u incidentu također oboren izraelski dron.

Palestinski zvaničnici rekli su da je žrtva ubijena gelerom.

Ogranak palestinske grupe Brigada mučenika Al Akse nazvao je tinejdžera “našim mučenikom”.

Izvor: Agencije