Sjeverna Koreja ispalila projektile u more, Seul i Washington poručuju da su odlučni

Američki i južnokorejski ministar odbrane obećali su tražiti nove mjere za demonstraciju ‘odlučnosti i sposobnosti’ saveza nakon ponovnih sjevernokorejskih provokacija.

Napetosti rastu na Korejskom poluotoku jer je Pjongjang izveo rekordan broj lansiranja projektila ove godine (Reuters)

Sjeverna Koreja ispalila je oko 80 topničkih projektila na pomorsku graničnu zonu tokom noći, saopćila je Južna Koreja u petak, dok su ministri odbrane Južne Koreje i SAD-a obećali da će pokazati odlučnost suočeni s raketnim testovima Sjevera.

Sjeverna Koreja ispalila je više projektila u more u četvrtak, uključujući mogući neuspjeli interkontinentalni balistički projektil (ICBM), što je navelo Sjedinjene Američke Države i Južnu Koreju da produže zračne vježbe koje su razljutile Pjongjang, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Južnokorejska vojska saopćila je, malo prije ponoći u četvrtak, da je zabilježila više od 80 topničkih projektila koje je Sjeverna Koreja ispalila u more, što je ocijenila kršenjem međukorejskog sporazuma iz 2018.

Južna Koreja izdala je upozorenje Pjongjangu zbog projektila, navodi se u saopćenju južnokorejskog ministarstva odbrane.

Ponovne sjevernokorejske provokacije

Na sastanku u Washingtonu, američki ministar odbrane Lloyd Austin i južnokorejski ministar odbrane Lee Jong-sup obećali su tražiti nove mjere za demonstraciju “odlučnosti i sposobnosti” saveza nakon ponovnih sjevernokorejskih provokacija, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Napetosti rastu na Korejskom poluotoku jer je Pjongjang izveo rekordan broj lansiranja projektila ove godine, uključujući najmanje 23 samo u srijedu i lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila u četvrtak.

Visoki dužnosnik američke administracije rekao je u četvrtak da nije jasno kada bi Sjeverna Koreja mogla provesti testiranje nuklearnog oružja, iako Washington od maja govori da se Sjeverna Koreja sprema nastaviti s nuklearnim testiranjem prvi put od 2017.

Sjedinjene Američke Države vjeruju da Kina i Rusija imaju dovoljno utjecaja kako bi odgovorili Sjevernu Koreju od testiranja nuklearne bombe, rekao je dužnosnik za Reuters.

Južna Koreja digla avione

Vojska Južne Koreje saopćila je da je podigla u zrak borbene avione nakon što je otkrila oko 180 sjevernokorejskih ratnih aviona koji su letjeli sjeverno od vojne granice u petak više od četiri sata.

Sjevernokorejski avioni letjeli su sjeverno od takozvane taktičke linije, povučene 20 kilometara sjeverno od linije vojnog razgraničenja (MDL), objavila je vojska Južne Koreje u saopćenju.

Južna Koreja je kao odgovor na to digla 80 aviona, uključujući nevidljive lovce F-35A. Oko 240 aviona koji sudjeluju u zračnim vježbama Vigilant Storm sa Sjedinjenim Američkim Državama nastavilo je s vježbama, saopćila je vojska.

Deset sjevernokorejskih ratnih aviona izvelo je slične manevre prošlog mjeseca, što je natjeralo Južnu Koreju da digne avione.

Izvor: Agencije