Erdogan: Za Grčku bi bilo dobro da se ponaša razborito

Predsjednik Turske je tokom susreta s poručio da njegova zemlja ne povećava napetosti u regiji i da bi za Grčku bilo dobro da se ponaša razborito i uključi u dijalog.

Recep Tayyip Erdogan i Jens Stoltenberg razgovarali su o ratu Rusije i Ukrajine (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je tokom susreta s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom poručio kako nije Turska ta koja povećava napetosti u regiji i da bi za Grčku bilo dobro da se ponaša razborito i uključi u dijalog.

Iz Ureda za komunikacije Predsjedništva Turske navedeno je kako je tokom susreta Erdogana i Stoltenberga razgovarano o ratu između Rusije i Ukrajine, agresivnom djelovanju Grčke i trojnom memorandumu između Turske, Švedske i Finske, prenosi Anadolija.

Erdogan je izjavio da je kao rezultat diplomatskog saobraćaja koji su ostvarili na najvišem nivou s Rusijom i Ukrajinom žitni koridor ponovno počeo funkcionirati te da će se u narednom razdoblju fokusirati na produžavanje sporazuma.

Vratiti se pregovorima i dijalogu

Poručio je da je neophodno vratiti se pregovorima kako bi se što prije okončali sukobi između Rusije i Ukrajine i postiglo pravedno rješenje.

Govoreći i o agresivnom ponašanju Grčke, Erdogan je rekao da “nije Turska ta koja povećava napetosti u regiji i da bi za Grčku bilo dobro da se ponaša razborito i uključi u dijalog”.

Erdogan je također kazao da će tempo i vrijeme procesa ratifikacije trilateralnog memoranduma Turska-Švedska-Finska biti određen koracima koje ove zemlje trebaju poduzeti.

Izvor: Agencije