Ruske novine: Kako su SAD dovele svijet u globalnu krizu?

Sljedeće desetljeće će biti odlučujuće. Ili će doći do pronalaženja modela koji garantira suživot i integraciju ili do pokretanja četvrtog svjetskog rata koji će se voditi ‘kamenjem i batinom’, pišu ruske novine ‘Vzglyad”.

'Vzglyad': Amerika se oslanja na silu kako bi nametnula svoju hegemoniju svijetu (Reuters)

Ruske novine Vzglyad objavile su izvještaj u kojem stoji da su Sjedinjene Američke Države dovele svijet u globalnu krizu, kroz nametanje zapadnog modela cijelom svijetu koji se oslanja na liberalnu globalizaciju, što je dovelo do finansijskog i tehnološkog monopola, te jačanja bezuvjetne dominacije Zapada nad svjetskom ekonomijom i politikom.

Izvještaj objašnjava da bi zapadni model globalizacije mogao pokrenuti ne samo svjetski rat, već i nuklearni rat koji bi mogao razoriti sve pred sobom i uništiti samu ljudsku civilizaciju, prema ruskim novinama.

Svijet čekaju drastične promjene

U izvještaju se navodi da svijet čekaju radikalne promjene u godinama koje dolaze, uz napomenu da stručnjaci iz svih zemalja svijeta, od Rusije, SAD-a, Evropske unije i zemalja “globalnog juga”, smatraju da će naredne godine biti odlučujuće u određivanju kako će se civilizacija razvijati.

Iduće desetljeće odredit će hoće li ljudske civilizacije moći koegzistirati zajedno prema jedinstvenim i općeprihvaćenim pravilima u okviru procesa koji je ruski predsjednik Vladimir Putin na “Valdajskom forumu” nazvao ”integracija”, dodaje list.

Integracija umjesto dominacije

U izvještaju se navodi da je Putin rekao: ”Ako je liberalna globalizacija depersonalizacija, nametanje zapadnog modela cijelom svijetu, onda je integracija, naprotiv, razotkrivanje potencijala svake civilizacije u interesu cjeline, radi opće koristi. Ako je globalizam diktat, a na to se na kraju sve svodi, onda je integracija zajednički razvoj zajedničkih strategija koje su korisne za sve”.

U izvještaju se navodi da su i same Sjedinjene Američke Države napustile sistem liberalne globalizacije nakon širenja protekcionizma zbog neuspjeha u prevladavanju posljedica nekih kriza, poput pandemije korona virusa. Također,  američka “sebična” politika, koja se temelji na otimanju resursa drugih zemalja, korištenju svoje kontrole nad globalnim institucijama za politički pritisak na zemlje, također je dovela do porasta sukoba između regionalnih centara moći, navodi ruski izvještaj.

Šangajska organizacija za saradnju i AUKUS sporazum

U izvještaju se kaže da alternativni model temeljen na “integraciji” neće stvarati sukobe, pozivajući se na Šangajsku organizaciju za saradnju, za razliku od zapadnog modela koji predstavlja sporazum AUKUS sklopljen između Australije, Britanije i Amerike, koji je uglavnom usmjeren na vojno i političko obuzdavanje Kine.

Izvještaj navodi da je rast konkurenata Americi jedan od faktora koji utiru put promjenama. Kriza globalizacije i sve agresivnija politike SAD-a nagnali su mnoge regionalne centre moći da igraju svoju igru, čime prkose Americi i neizgovorenim pravilima igre koje postavljaju Amerikanci. Ovdje nije riječ samo o ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini, niti o pretenzijama Kine prema Tajvanu i njenoj ekonomskoj dominaciji u istočnoj Aziji, niti o želji Irana da obnovi nuklearni sporazum. Riječ je o američkim saveznicima koji trenutno slijede vlastiti razvojni put, poput Turske i Saudijske Arabije.

Ignoriranje crvenih linija

Izvještaj ruskog lista ističe da je zaoštravanje krize s kojom se svijet trenutno suočava rezultat neuspjeha dominantnih sila da se pridržavaju crvenih linija koje su svijet ranije držale daleko od svjetskog nuklearnog rata. Ovakve tvrdnje potkrepljuje time da je istraga eksplozija na plinovodu Sjeverni tok otkrila da su Amerika i Britanija odgovorne za to. Također, tu su i napad na Krimski most i provokativna posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu.

Na kraju izvještaja se napominje da će naredno desetljeće biti odlučujuće. Ili će se pronaći model koji garantira suživot i integraciju ili će doći do pokretanja četvrtog svjetskog rata koji će se voditi “kamenjem i batinom”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada