Desničarski FPO preuzeo vodstvo u Austriji

Prema anketama, raste popularnost desničarske Slobodarske partije Austrije, dok pada ugled Socijaldemokratske partije Austrije.

FPO se oporavio zahvaljujući kritici prema epidemijskoj politici vlade i politike prema migrantima (EPA)

Desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO) preuzela je vodstvo na političkoj sceni, pokazuju posljednja istraživanja javnog mnjenja u Austriji.

Najnovije istraživanje društva Lazarsfeld pokazuje da bi, kad bi u Austriji sada bili održani izbori, pobijedio FPO sa 26 posto glasova, za jedan procenat više nego prošle sedmice, prenosi Tanjug.

Socijaldemokratska partija Austrije (SPO), koja je do sada vodila, pala je zbog unutarpartijske rasprave između guvernera pokrajine Burgenland Petera Doskozila i liderke stranke Pamela Rendi Wagner.

Najprije je duga šutnja SPO-a u vezi s ogromnim brojem tražilaca azila negativno utjecala na položaj stranke u istraživanjima, a prvu poziciju koštala je sada unutarpolitička svađa i odluka Doskozila da finansira istraživanje u kojem bi on bio prikazan kao “voljeniji” u narodu od Rendi Wagner.

SPO je pao na drugo mesto sa 25 popsto glasova, odnosno dva posto manje nego prije sedam dana.

Pada popularnost kancelara Nehammera

Vladajuća Narodna partija Austrije (OVP) kancelara Karla Nehammera može računati na svega 20 posto glasova i nalazi se u stalnom padu, a u proteklih sedam dana popularnost je pala za dva posto.

Slijedi Neos, koji bi trenutno mogao računati na 13 posto glasova.

Tek na petoj poziciji je stranka Zelenih, koja vlada u koaliciji s OVP-om, a za koju bi trenutno glasalo deset posto, koliko je bilo i prošle sedmice.

Time vladajuća koalicija trenutno ima podršku svega 30 posto birača, malo više nego što bi trenutno dobio FPO.

FPO se, poslije korupcijske afere Ibiza, čini se oporavio, zahvaljujući kritici prema epidemijskoj politici vlade i politike prema migrantima, što je glavna tema ove desničarske partije.

Izvor: Agencije