Aktivisti: Deseci djece ubijeni od početka protesta u Iranu

I djeca od osam godina bila su među žrtvama nasilja koje provode pripadnici državnih službi sigurnosti, tvrdi grupa za ljudska prava.

Protesti su počeli nakon smrti 22-godišnje Mahse Amin (EPA)

Najmanje 58 djece navodno je ubijeno u Iranu od početka antirežimskih protesta, a grupe za ljudska prava tvrde da su i djeca od osam godina među žrtvama nasilja koje provode pripadnici državnih službi sigurnosti.

Prema tvrdnjama iranskih aktivista za ljudska prava iz organizacije HRA, 46 dječaka i 12 djevojčica mlađih od 18 godina ubijeno je od početka protesta 16. septembra povodom smrti 22-godišnje Mahse Amini, tokom njenog boravka u pritvoru policije za moral, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Samo u protekloj sedmici snage sigurnosti navodno su ubile petero djece, a među poginulima je i devetogodišnjak, jedan od sedmero stradalih u zapadnom gradu Izeh.

Službe krive ‘teroriste’

Porodica ubijenog dječaka je na sahrani potvrdila da su službe sigurnosti otvorile vatru na porodični automobil u kojem je bio i dječak, na sjedištu pored svoga oca.

Iranske službe sifgurnosti negirale su odgovornost za njegovu smrt, okrivljujući “teroriste” za pucnjavu.

Nema naznaka da se protesti u Iranu smiruju, a sve veći broj smrtnih slučajeva djece prati eskalaciju nasilja u gradovima širom zemlje.

Izvor: Agencije