Papa će posjetiti Bahrein kako bi učvrstio veze s islamom

Posjeta od četvrtka do nedjelje događa se tri godine nakon njegovog historijskog putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate 2019, gdje je potpisao muslimansko-kršćanski manifest za mir.

'Sirija, Jemen, zatim se sjetimo protjeranih Rohinja, bez domovine. Rat je svuda', rekao je papa (EPA)

Papa Franjo prvi je poglavar Katoličke Crkve koji će posjetiti Bahrein pri čemu se on nada da će putovanjem učvrstiti veze sa islamom, a drugi se nadaju da će progovoriti o kršenju ljudskih prava u toj zaljevskoj zemlji.

Posjeta od četvrtka do nedjelje događa se tri godine nakon njegovog historijskog putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate 2019, gdje je potpisao muslimansko-kršćanski manifest za mir.

Međutim, neke skupine za ljudska prava sada se nadaju da će papa izvršiti pritisak na bahreinskog sunitskog vođu, kralja Hamada bin Isu Al-Kalifu, da zaustavi represiju nad šijitskim muslimanima u zemlji.

Osamdesetpetogodišnji papa je za vrijeme svog pontifikata stavio kontakte s muslimanima na listu prioriteta.

Posjetio je Egipat 2017. i Irak prošle godine, obećavši, kako podsjeća agencija AFP, međuvjerski dijalog s vodećim muslimanskim čelnicima.

U petak se papa u Bahreinu planira sastati s najvišim autoritetom sunitskog islama šeikom Ahmedom al-Tajebom, velikim imamom prestižne kairske džamije Al-Azhar koja je jedan od najvažnijih centara za proučavanje islama.

Oni su potpisali zajednički dokument u Abu Dabiju u februaru 2019. kojim se obavezuju na međuvjerski suživot između kršćana i muslimana. Ta je posjeta bila prva posjeta jednog pape zemlji zaljeva.

Papa će se također sastati s Muslimanskim vijećem starijih sa sjedištem u Abu Dabiju. Na dnevnom će redu biti muslimanske zajednice na zapadu, humanitarne krize, klimatska pitanja te odnosi muslimana i kršćana.

Vjerska tolerancija

Vrhovni poglavar 1,3 milijarde svjetskih katolika koji će vjerojatno tokom putovanja biti u invalidskim kolicima zbog bolova u koljenima, predvodit će u petak ekumensku molitvu u pećinskoj katedrali Gospe od Arabije u Avaliju.

Katedrala koja može primiti više od 2000 ljudi, izgrađena je za oko 80.000 katolika u Bahreinu. Riječ je uglavnom o radnicima iz južne Azije, odnosno iz Filipina i Indije.

Papa će u subotu predvoditi misno slavlje u drugom po veličini bahreinskom gradu Riffi pred očekivanih 28.000 vjernika, prema svećeniku Charbelu Fayadu.

“Sretni smo što vidimo mnogo kršćana iz regije”, rekao je za AFP, dodavši da očekuje vjernike iz drugih zaljevskih zemalja.

Papa, koji završava svoje putovanje u nedjelju u Manami na molitvi s katoličkim svećenstvom, posjetio je više većinski muslimanskih zemalja dosad, uključujući Jordan, Tursku, Bangladeš, Maroko, Irak, Bosnu i Hercegovinu te nedavno u septembru Kazahstan.

Izvor: Agencije