Reakcije na sjevernokorejsko testiranje ICBM-a: Vojne vježbe, osuda, kritika

Ispaljivanje interkontinentalnog balističkog projektila naišlo je na trenutnu osudu Japana, Južne Koreje i SAD-a.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane objavilo je da su njeni vojnici održali zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Američkim Državama u petak koristeći borbene avione F-35A (EPA)

Seul i Washington u petak su odgovorili vojnim vježbama na sjevernokorejsko testiranje interkontinentalne balističke rakete koje su osudili i čelnici regije okupljeni na samitu, a Moskva je kritizirala Sjedinjene Američke Države jer testiraju strpljenje Pyongyanga, prenose agencije.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane objavilo je da su njeni vojnici održali zajedničke vojne vježbe sa Sjedinjenim Američkim Državama u petak koristeći borbene avione F-35A u odgovoru na jutrošnje testiranje interkontinentalne balističke rakete iz Sjeverne Koreje koja je pala nekih 200 kilometara od Japana.

SAD, Južna Koreja, Kanda, Novi Zeland, Japan i Australija zajedničkom su izjavom najoštrije osudili sjevernokorejsko testiranje na sastanku održanom na rubu samita APEC-a koji je sazvala američka potpredsjednica Kamala Harris, objavila je japanska vlada, a prenosi Reuters.

“Ovakvo ponašanje Sjeverne Koreje besramno je kršenje više rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti”, rekla je na sastanku i naglasila “to destabilizira sigurnost u regiji i nepotrebno podiže napetosti”.

Podizanje napetosti

Japanski premijer Fumio Kishida upozorio je na nova raketna testiranja kao i na moguću nuklearnu prijetnju, saopćila je japanska vlada.

Sjeverna Koreja navodno je ispalila interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je u petak pao samo oko 200 kilometara od Japana, a koji je dovoljnog dometa da dosegne i kopno SAD-a, rekli su japanski dužnosnici novinarima.

Rusija je optužila u petak Sjedinjene Američke Države da “testiraju” strpljenje Pyongyanga, prenosi agencija AFP.

Moskva je i dalje “predana” postizanju “diplomatskog” rješenja za Sjevernokorejski poluotok, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“Sjedinjenim Američke Država i njihovim saveznicima u regiji (…) draži im je drukčiji put (…) kao da testiraju strpljenje Pyongyanga”, rekao je Rjabkov za agenciju RIA Novosti.

“Sa zabrinutošću pratimo situaciju”, dodao je Rjabkov.

Lansiranje, o kojem su izvijestili južnokorejski i japanski dužnosnici, uslijedilo je dan nakon ispaljivanja balističke rakete manjeg dometa, pri čemu Sjeverna Koreja upozorava i najavljuje “žešće vojne odgovore” na jačanje regionalne sigurnosne prisutnosti SAD-a.

Ta zemlja s nuklearnim naoružanjem izvela je ove godine rekordan broj testiranja svog raketnog programa, a prema procjenama američkog State Departmenta, ovo je bilo osmo testiranje ICBM-a ove godine.

ICBM je sjevernokorejsko oružje najvećeg dometa, dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u SAD-u.

Izvor: Agencije