Sjeverna Koreja obećala ‘žešći’ odgovor SAD-u i njegovim saveznicima

Što SAD više intenzivira provokativne i blefirajuće vojne aktivnosti… to će vojna protuakcija DNRK biti žešća, rekla je sjevernokorejska ministrica vanjskih poslova.

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj testova balističkih raketa ove godine (EPA)

Sjeverna Koreja ispalila je balističku raketu u četvrtak dok upozorava na “žešće vojne odgovore” na napore SAD-a da ojača svoju sigurnosnu prisutnost u regiji sa svojim saveznicima, rekavši da će Washington “požaliti zbog svog kockanja”, izvijestio je Reuters

Sjeverna Koreja izvela je rekordan broj takvih testova ove godine, a također je nedavno ispalila stotine topničkih granata u more dok su Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države organizirale vježbe, od kojih su neke uključivale i Japan.

Vojska Južne Koreje saopćila je da je balistički projektil lansiran iz grada Wonsana na sjevernoj istočnoj obali u 10:48 po lokalnom vremenu. Letio je 240 km na visini od 47 km brzinom od 4 Macha.

Trilateralni samit SAD-a, Južne Koreje i Japana

Najnovije lansiranje izvedeno je manje od dva sata nakon što je sjevernokorejska ministrica vanjskih poslova Choe Son Hui oštro osudila trilateralni samit Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana, tokom kojeg su čelnici kritizirali sjevernokorejsko testiranje oružja i obećali veću sigurnosnu saradnju.

Američki predsjednik Joe Biden na razgovorima je ponovno potvrdio predanost jačanju proširenog odvraćanja i odbrani dva azijska saveznika “cijelim rasponom sposobnosti”, uključujući nuklearno oružje.

Choe je rekla da “ratnim vježbama za agresiju” tri zemlje nisu uspjele obuzdati Sjever, nego su same sebi nanijele “ozbiljniju, realniju i neizbježnu prijetnju”.

“Što je SAD gorljiviji u ‘pojačanoj ponudi proširenog odvraćanja’ svojim saveznicima i što više intenzivira provokativne i blefirajuće vojne aktivnosti… to će vojna protuakcija DNRK biti žešća”, rekla je Choe u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija KCNA.

Izvor: Agencije