Tanker pogođen projektilom blizu obale Omana

Kompanija sa sjedištem u Singapuru, čiji je vlasnik izraelski milijarder Idan Ofer, saopćila je da istražuje incident koji se dogodio otprilike 150 milja od obale Omana.

Omanski zaljev već je bio poprište oružanih napada bespilotnim letjelicama - 2021. navodno je dronom pogođen tanker s naftnim derivatima kojim je upravljala izraelska kompanija blizu obale Omana, što je Iran odbacio [Reuters]

Tanker Pacific Zircon pogođen je projektilom blizu obale Omana – nastala je manja šteta na trupu, ali nema povrijeđenih i nije došlo do izlijevanja nafte, saopćio je u srijedu Eastern Pacific Shipping koji upravlja tim tankerom.

Kompanija sa sjedištem u Singapuru, čiji je vlasnik izraelski milijarder Idan Ofer, saopćila je da istražuje incident koji se dogodio otprilike 150 milja od obale Omana. “Cijela posada je na sigurnom i ispitana”, dodaje se.

Peta flota američke mornarice ranije je rekla Reutersu da je upoznata s incidentom s komercijalnim brodom u Omanskom zaljevu, no zapovjednik Timothy Hawkins nije iznio više detalja.

Nisu poznati svi detalji

U zaljevskim vodama je posljednjih godina bilo napada na tankere u vrijeme pojačanih regionalnih napetosti s Iranom. U julu 2021, navodno je dronom pogođen tanker s naftnim derivatima kojim je upravljala izraelska kompanija blizu obale Omana. Iran je negirao odgovornost.

Associated Press prvi je izvijestio o najnovijem incidentu. Citirao je dužnosnika odbrane koji je rekao da je naftni tanker, koji je plovio pod zastavom Liberije, pogođen u napadu dronom kod Omana.

Prema stranici za praćenje brodova MarineTraffic, tanker Pacific Zircon posljednji je put viđen blizu obale Liwe u Omanu u ponedjeljak ujutro. Isplovio je iz Sohara prema luci Buenos Aires u ponedjeljak poslijepodne.

Izvor: Agencije