Oman

U Omanu je proglašena trodnevna žalost nakon smrti vođe sultana Qaboosa bin Saida. Najduže vladajući monarh na Bliskom istoku preminuo je u 79. godini. Zaslužan je za modernizaciju kraljevine i posredovanje između rivala u nestabilnom području.

U prošlosti, većina kuća u Zaljevu građena je od palminih grana. Sa tehnološkim napretkom takva vrsta gradnje gotovo je u potpunosti iščezla. No, to nije spriječilo grupu mladih iz Omana da nastave tradiciju takve gradnje. Tvrde da je to i dobar izvor prihoda.

Centar “Qiyem” u Muskatu, glavnom gradu Omana, organizovao je međunarodni dječiji festival pod nazivom “Poziv na mir”.Djeca iz 80 država poručuju da im je najveća želja svijet bez ratova.Više u priči Ahmada al-Huutija

Unutar Ujedinjenih Arapskih Emirata postoji grad koji se zove Madha. Međutim, taj grad ne pripada Emiratima. Prije 70 godina donesena je odluka da pripadne drugoj zemlji – Omanu.

Zalivska država Oman užurbano radi na uvećavanju svoje ekonomske snage. Decenijama se oslanjala na rezerve nafte. Neki eksperti smatraju da zaliha crnog zlata ima svega za još 20 godina. Zbog toga je Oman odlučio izgraditi ekonomsku zonu veću od one u Hong Kongu. Reporter Al Jazeere Andrew Hopkins donosi priču sa gradilišta.