Čelnici G20 ‘najoštrije’ osudili rusku agresiju na Ukrajinu

Upotreba ili prijetnja upotrebom nuklearnog oružja je nedopustiva, stoji također u deklaraciji.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tijekom samita čelnika G20 na Baliju, Indonezija, 16. novembra 2022. (EPA)

Čelnici Grupe 20 velikih ekonomija (G20) u srijedu su, u deklaraciji usvojenoj na kraju dvodnevnog samita u Indoneziji, “najoštrije” osudili agresiju Rusije na Ukrajinu i zatražili njezino bezuvjetno povlačenje.

“Većina članica oštro je osudila rat u Ukrajini”, stoji u deklaraciji, signalizirajući da se Rusija, koja je članica G20, protivi formulaciji. Stajališta Kine i Indije, koje su bile suzdržane prilikom donošenja slične rezolucije UN-a u martu, nisu zasad jasna.

Međutim, najmanje troje diplomata izjavilo je da je izjava, u kojoj se priznaje da su “postojala drugačija stajališta i različite procjene situacije i sankcija”, jednoglasno usvojena, prenijela je Hina pozivajući se na Reuters.

“Upotreba ili prijetnja upotrebom nuklearnog oružja je nedopustiva”, stoji također u deklaraciji.

“Ključno je podržavati međunarodno pravo i multilateralni sistem koji čuva mir i stabilnost. To uključuje odbranu svih načela sadržanih u Povelji Ujedinjenih naroda i poštivanje međunarodnog humanitarnog prava.”

Hitan sastanak nakon pada projektila na Poljsku

Prethodno je dnevni raspored na samitu na indonezijskom otoku Baliju poremećen hitnim sastankom na kojem se raspravljalo o izvještajima o padu projektila na poljsku teritoriju u blizini Ukrajine u utorak, pri čemu su poginule dvije osobe.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je nakon sastanka da Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici u NATO-u istražuju eksploziju, ali prve informacije sugeriraju da je možda nije uzrokovao projektil ispaljen iz Rusije.

Članica NATO-a Poljska rekla je da je raketa ubila dvoje ljudi u istočnoj Poljskoj u blizini Ukrajine i pozvala je ruskog ambasadora na objašnjenje nakon što je Rusija odbacila svoju odgovornost. Sastanku su prisustvovali čelnici grupe G7, Španije, Nizozemske i EU-a, koji su svi bili na Baliju na samitu G20.

Zemlje G7 uključuju Sjedinjene Američke Države, Njemačku, Francusku, Kanadu, Italiju, Veliku Britaniju i Japan.

Nakon sastanka, čelnici G20, odjeveni u bijele košulje, a neki s bejzbolskim kapama s logom G20, sudjelovali su u ceremoniji sadnje sadnica mangrova kao znak borbe protiv klimatskih promjena.

Na marginama summita, američka ministrica finansija Janet Yellen održala je dvosatni sastanak s guvernerom kineske centralne banke Yi Gangom, što je bio njen prvi direktni razgovor s visokim kineskim ekonomskim dužnosnikom.

Prije sastanka rekla je kako se nada da će dobiti novi uvid u kineske političke planove i raditi na većem ekonomskom angažmanu između dvije zemlje.

Glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala rekla je za Reuters na marginama samita da se nekoliko velikih ekonomija suočava sa stvarnim rizikom od klizanja u recesiju jer rat u Ukrajini, rastući troškovi hrane i goriva te sve veća inflacija zamagljuju globalne izglede.

Biden je održao bilateralni sastanak s britanskim premijerom Rishijem Sunakom, njihov prvi licem u lice otkako je Sunak preuzeo dužnost. Biden je Britaniju opisao kao američkog “najbližeg saveznika i najbližeg prijatelja”, dok je Sunak rekao da je partnerstvo između njihovih zemalja jedinstveno i da su njihove vrijednosti i interesi usklađeni.

Samitom je dominiralo nastojanje Zapada da se osudi ruska invazija na Ukrajinu.

Zapad osuđuje rusku invaziju

Mnogi su sudionici rekli da je invazija predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu 24. februra uništila globalnu ekonomiju i oživjela geopolitičke podjele iz doba Hladnog rata baš u trenutku kada je svijet izranjao iz najgore pandemije COVID-a 19.

Rusija, čije su snage bombardirale gradove i energetske objekte diljem Ukrajine u utorak dok se sastajao G20, rekla je da je “politizacija” samita nepravedna.

“Da, u Ukrajini je u toku rat, hibridni rat koji je Zapad pokrenuo i pripremao godinama”, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, ponavljajući Putinovu rečenicu da je širenje NATO-a zaprijetilo Rusiji.

Lavrov je predstavljao Putina na samitu, ali je otišao u utorak navečer. Rusiju je kasnije predstavljao ministar finansija Anton Siluanov.

19 zemalja G20 zajedno s Evropskom unijom čini više od 80 posto svjetskog bruto domaćeg proizvoda, 75 posto međunarodne trgovine i 60 posto stanovništva.

Domaćin Indonezija založila se za jedinstvo i usredotočenost na probleme poput inflacije, gladi i visokih cijena energije, koje je sve pogoršao rat.

Izvor: Agencije