Stoltenberg: Raketa zalutala iz Ukrajine

Šef NATO-a je rekao da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku odbranu. 

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u Varšavi da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil (EPA)

Projektil koji je pogodio Poljsku vjerovatno je bio zalutali projektil ukrajinske protivzračne odbrane, a ne ruski napad, objavili su Poljska i NATO, smanjujući globalnu zabrinutost od eskalacije rata u Ukrajini.

“Istraga o tom incidentu je u toku i moramo sačekati rezultate, ali naša preliminarna analiza ukazuje na to da je incident vjerovatno izazvala raketa ukrajinske protivzračne odbrane radi odbrane svoje teritorije od ruskih krstarećih reketa”, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon hitnog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća koje čine ambasadori država članica NATO-a.

U utorak su u selu u Przewodowu, na istoku Poljske blizu granice s Ukrajinom, u eksploziji rakete poginule dvije osobe, što je izazvalo uzbunu u cijelom svijetu, budući da je projektil pao na članicu NATO-a koji napad na jednu članicu smatra napadom na cijeli Savez.

Šef NATO-a je rekao da je Moskva, a ne Kijev, u konačnici kriva za početak rata i napad koji je pokrenuo ukrajinsku odbranu.

“Da budem jasan, za ovo nije kriva Ukrajina. Rusija snosi odgovornost za ono što se jučer dogodilo u Poljskoj, jer je to izravni rezultat rata i niza napada iz Rusije na Ukrajinu”, rekao je.

Bez dokaza

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u Varšavi da nema dokaza da je Rusija ispalila projektil.

“Prema informacijama koje imamo mi i naši saveznici, to je bila raketa S-300 sovjetske proizvodnje, stara raketa i nema dokaza da ju je lansirala ruska strana”, rekao je poljski predsjednik.

“Vrlo vjerovatno je ispalila ukrajinska protivzračna odbrana”, dodao je Duda.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden rekao da je malo vjerovatno da je projektil ispaljen iz Rusije.

“Moramo utvrditi što se zapravo dogodilo”, rekao je Joe Biden. “Zatim ćemo zajednički odlučiti o koracima koje ćemo poduzeti”, dodao je, ali i istaknuo da raketa “vjerovatno” nije ispaljena “iz Rusije”.

U tvitu objavljenom nekoliko sati nakon incidenta, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij okrivio je “ruski raketni teror”.

Izvor: Agencije