UN: Brojni ukrajinski i ruski ratni zarobljenici podvrgnuti mučenju

UN je ispitao 159 ratnih zarobljenika, 139 muškaraca i 20 žena, koji su u ruskom zarobljeništvu, te 175 ratnih zarobljenika, sve muških, koje je zarobila Ukrajina.

Mučenje i loše postupanje je apsolutno zabranjeno i u razdoblju oružanog sukoba, podsjetila je dužnosnica Misije za nadzor ljudskih prava u Ukrajini (Reuters)

Veliki broj ratnih zarobljenika koje su zarobile ukrajinske i ruske snage tokom sukoba u Ukrajini podvrgnuto je mučenju i lošem postupanju, uključujući i elektrošokove, upozorile su Uedinjene nacije (UN).

“Mučenje i loše postupanje je apsolutno zabranjeno i u razdoblju oružanog sukoba”, izjavila je dužnosnica Misije za nadzor ljudskih prava u Ukrajini Matilda Bogner.

Na videokonferenciji u Kijevu je podsjetila da su obje zemlje potpisnice Treće ženevske konvencije koja sadrži odredbe vezane uz postupanje s ratnim zarobljenicima, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Tokom tri mjeseca ta je misija ispitala 159 ratnih zarobljenika, 139 muškaraca i 20 žena, koji su u ruskom zarobljeništvu, te 175 ratnih zarobljenika, sve muških, koje je zarobila Ukrajina.

Misija je imala neometan pristup zatvorima s ratnim zarobljenicima koje kontrolira ukrajinska vlada, no UN, uprkos zahtjevima, još uvijek nije dobio dozvolu pristupa ratnim zarobljenicima koje drže Rusi i njima pridružene oružane grupe.

‘Vjerodostojne optužbe’

UN je, međutim, razgovarao s oslobođenim ukrajinskim ratnim zarobljenicima. Prema njihovim svjedočanstvima, oni su bili svakodnevno mučeni ili se prema njima loše postupalo, rekla je Bogner.

Prilikom zarobljavanja bili su pretučeni i potom transportirani u prepkrcanim kamionima u zatvore. Prilikom prevoza često nisu imali vodu niti mogućnost odlaska na zahod.

“Ruke su im bile svezane, a oči prekrivene ljepljivom trakom koja im je nanijela povrede. U zatvorima su znali biti goli, prijetilo im se i na njih nahuškavalo pse,”, rekla je Bogner.

UN je također primio “vjerodostojne optužbe” o smaknućima ruskih ratnih zarobljenika koja su provodile ukrajinske snage te više izvještaja o mučenjima ruskih ratnih zarobljenika i lošem postupanju prema zarobljenima.

“Dokumentirali smo slučajeve mučenja i lošeg postupanja od samog zarobljavanja, tokom ispitivanja i prebacivanja u tranzitne kampove i mjesta njihovog zatočeništva”, rekla je Bogner.

Izvor: Agencije